I sommar ska skyltningen i Mariehamn bytas ut för andra gången. 50-skyltarna försvinner helt och ersätts med 40-skyltar.
Men Mariehamnarna verkar ta saken med ro.
Att kunna anpassa farten, och risken för olyckor är återkommande synpunkter som talar för en sänkning.
TRAFIK Enligt Tekniska Verken ska maxhastigheten i Mariehamn sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen. Det kunde Ålandstidningen rapportera i torsdags. Men flera av vägarna står under landskapsregeringens kontroll. Östra utfarten till exempel, eller Västra utfarten. Nya godbyvägen hör också till landskapet.
Ska hastigheterna sänkas även där måste landskapsregeringen gå med på det.
- Jag har läst om det där i tidningen, men de har inte begärt något utlåtande, säger trafikminister Veronica Thörnroos (C).
Hur ställer du dig till en hastighetssänkning på landskapets vägar?
- Jag har egentligen inte någon bestämd åsikt. Jag vill gärna se vilka resonemang man för fram. När man har fakta så kan jag ha en åsikt. Det finns förstås en tanke bakom.
Jag tror att tanken är att det ska gå lite långsammare.
- Ja, jo, men det måste ju finnas ett resonemang bakom, ett betänkande. Och det vill jag ta del av innan jag svarar.
När Ålandstidningen frågar bilister på Mariehamns gator är reaktionerna blandade. Men de flesta är försiktigt kritiska eller försiktigt positiva. Några armviftande protester stöter vi inte på.
- Jag tycker det är lite onödigt. Det är så svårt att hålla 40. Det bör vara 50 överallt. I hela stan, säger Magnus Andersson, yrkesförare som kör för Posten.
Inga-Lill Borg tycker att sänkta hastigheter på de större vägarna är helt onödigt.
- Nej, inte på utfarterna. Men inne i stan är det väl okej med lägre hastigheter.
Hon passar på att ge en känga till tekniska nämnden som verkar tro att bilister blir så förvirrade av tre olika fartgränser att de inte följer skyltarna.
- De menar alltså att vi inte kan läsa skyltar. Det är ju bara inte sant.
Lennart Alexandersson skulle helst se att hela beslutet rivs upp. Men inte för att hastighetsgränsen egentligen är för låg.
- Skulle jag få välja skulle jag vilja ha dynamiska skyltar av samma typ som man hittar i andra länder. Då kan kan ha en högre hastighet på nätter och vid lågtrafik, och lägre hastigheter under rusningstrafik. Det är moderna tider och vi måste följa med i utvecklingen.
Samtidigt betonar han förarens eget ansvar.
- Man ska komma ihåg att hastigheten på skyltarna anger den maximala hastigheten, den man kan hålla när det är god sikt och bra underlag. Är det dålig sikt så måste man ju kunna anpassa hastigheten.
- Nej, det har alltid varit 50 på utfarterna, och det har fungerat. Och klarar man inte det så får man väl som bilförare sänka hastigheten, säger Madeleine Mårtensson.
Att stadens politiker sätter lägre gränser gillar hon inte.
- Nej, de verkar tycka om att säga till oss vad vi ska göra.
Nina Erikslund gillar det faktum att hastighetsgränserna blir mer enhetliga.
- Det är bra. Det gör det lättare. Och det är helt okej för min del att maxhastigheten sänks. Men av gammal vana kör man ju lite hårdare än 40.
Och minskar antalet olyckor är det värt den lägre hastigheten, menar hon.
- Det händer så mycket olyckor med lätta trafikanter, så det är nog bra.
Hon betonar också det egna ansvaret.
- Sedan är det förstås upp till mig att lära mig att anpassa farten till den nya hastighetsgränsen.
Fredrik Granlund