Trafikchefen Niklas Karlman och Ab Rafaels vd Jesper Blomsterlund diskuterade sig fram till en slags förlikning i asfaltsbråket.
Men trafikminister Veronica Thörnroos (C) sa nej. Därför ligger bråket hos Ålands tingsrätt i dag.
MILJÖ Striden mellan Ab Rafael och Ålands landskapsregering har pågått sedan i höstas. Ab Rafaels vd Jesper Blomsterlund har under den tiden valt att ligga lågt med sina egna kommentarer.
Hans sits är inte enkel. Utanför hans kontor tvingas han varje dag se 18.000 ton asfalt som landskapets trafikavdelning kört till Ab Rafael för förvaring. Högarna består dels av gammal asfalt som kan återvinnas och dels av gammal asfalt som är förgiftad av stenkolstjära.
Skaffade tillstånd
När det stod klart för Jesper Blomsterlund att massorna innehöll giftig stenkolstjära skaffade han ett miljötillstånd från ÅMHM för att inte bli en lagbrytare. Alla som hållit på med miljötillstånd vet att sådana varken är enkla eller billiga att skaffa.
-Men jag förstod att även om det inte var vi som kört dit massorna skulle vi ändå få skulden om tillståndet inte fanns, säger han.
I dag är han förbittrad över landskapets svek. Jesper Blomsterlund är den som frågat och tryckt på för att landskapet ska ta sitt ansvar i frågan. Ingenting har hänt förrän nu när juristerna från bägge sidor utkämpar ett öppet krig.
-Jag är lärd att ta ansvar för det man gjort fel. Motsvarande skolning verkar inte alla ha fått, säger Blomsterlund.
Expropriering?
Särskilt det senaste utspelet från landskapsborgen får Jesper Blomsterlund att se rött. I sitt svar till Ålands tingsrätt skriver lantrådet Viveka Eriksson (Lib) och trafikminister Veronica Thörnroos (C) att Ab Rafael skaffat en monopolställning och utgör en "oumbärlig anläggning".
-De kräver att få rätt att förvara asfalten på vår mark och att för det betala 5.000 euro per månad, säger Blomsterlund som inte tvekar att kalla kravet för en expropriering.
-Det är ju vad det är. Landskapet vill ha tillgång till vår mark och vårt miljötillstånd under hela 2010 och för det betala 5.000 euro per månad.
Redan 2003 gjorde trafikavdelningen en intern miljöutredning som tydligt påvisade behovet av att kunna hantera asfalt innehållande stenkolstjära. Men detta ledde inte till några åtgärder från landskapets sida. Inte heller började landskapet söka egna tillstånd för förvaring av asfaltsmassorna då problemets omfång blev klarlagt för dem under 2008. Då uppkom tydliga tecken på problem med landskapets asfalt, innehållande stenkolstjära.
Nej till förlikning
Det råder inget tvivel längre om att det gått prestige och politik i ärendet. Ett exempel: Jesper Blomsterlund bjöd in trafikavdelningens chef Niklas Karlman till kontoret för att med asfaltsmassorna framför sig diskutera en förlikning.
Karlman underströk att han saknade mandat men de två männen diskuterade sig ändå till en lösning som skulle gjort slut på striden.
Niklas Karlman återvände till självstyrelseborgen och gick till sin chef, trafikminister Veronica Thörnroos som avfärdade inviten utan desto närmare motivering.
-Därför ligger allt i tingsrätten i dag. Jag har sträckt ut alla händer jag har men mötts av misstro, säger Jesper Blomsterlund.
Trist gå till domstol
Trots allt ser Jesper Blomsterlund med tillförsikt fram emot ett avgörande.
-Vi ser att landskapet i sin senaste inlaga till tingsrätten gör betydande medgivanden och numera erkänner sitt ansvar för massorna. Tidigare under hösten ifrågasatte landskapet huruvida asfaltsmassorna ens var dess egendom och ansvar.
-Det är jättetråkigt att man skall vara tvungen att gå till domstol före landskapet börjar bekänna färg. Så borde inte vara, säger Jesper Blomsterlund vid Ab Rafael.
-I tidigare inlagor gjorde landskapet gällande att man tänkte återvinna alla massor oberoende av stenkolshalt, trots att vi dessförinnan framhållit att det inte är möjligt. Nu ser vi att landskapet ändå insett att man måste transportera bort detta för slutförvaring, avslutar Blomsterlund.
Vill du veta hur trafikministern Veronica Thörnroos svarar på Jesper Blomsterlunds uttalanden? Eller vad ÅMHM kräver att landskapet gör med sin asfaltshög i Lemland? Läs dagens Ålandstidning.
Ålandstidningen