Öckerömetoden är strategi för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder till alkoholkonsumtion bland ungdomar. Metoden har fått sitt namn efter att Öckerö kommun i början av 2000-talet anställde en samordnare för de drogförebyggande arbetet som, bland annat genom årliga drogvaneundersökningar och närvaro på föräldramöten, snabbt gav positiva resultat.
Sedan dess har metoden fått stor spridning och i dag jobbar kommunens drogförebyggare med många andra kommuner runtom i Sverige.
Via Folkhälsan på Åland genomfördes efter sommaren en drogvaneundersökning enligt Öckerömetoden på Åland. Enligt Eleonore Hedman, Projektledare för samordningsprojekt för ANDTS-arbete på Åland, har man på Åland länge efterfrågat bättre underlag i det förebyggande arbetet.
– Lokal statistik som kan användas för att rikta insatserna rätt. Tidigare har vi mest skjutit från höften, men nu blir det lättare.
Kraftig skillnad
Undersökningen är genomförd på elever i årskurs 1 och 2 på Ålands yrkesgymnasium och Ålands Lyceum och presenteras under tisdagen för bland annat föräldrar. I undersökningen har man framför allt tittar på ungdomarnas alkohol-, tobak, och narkotikaanvändning.
Vad gäller rökning har knappt två procent av eleverna i Ålands Lyceum, och cirka 17 procent av eleverna i Ålands yrkesgymnasium, svarat att de röker dagligen. För snus är motsvarade siffra sju procent respektive 13 procent.
Men det som är mest alarmerande är enligt Håkan Fransson de åländska ungdomarnas alkoholvanor. Enligt rapporten har 33 procent av eleverna i årskurs 1 och 2 på lyceet och yrkesgymnasiet intensivkonsumerat, alltså druckit mer än fyra starköl vid samma tillfälle minst en gång i månaden det senaste året, alkohol. Bland elever i årskurs ett är Åland högst i jämförelsen med sju svenska kommuner, och bland ålänningar i årskurs två uppger 37 procent att de har intensivkonsumerat alkohol. Motsvarande siffra för svenska gymnasietvåor är 24 procent.
– Intensivkonsumtionen på Åland är oroande. Det är inte ens bra för vuxna att konsumera på den nivån, och det här visar att mer än en tredjedel av åländska 15-17-åringar intensivkonsumerar, säger Håkan Fransson.
En tredjedel utan regler
I rapporten har ungdomarna också svarat på var de vanligtvis får sin alkohol ifrån. Från kompisar och vuxna som köper ut är det vanligaste svaret, men 27 procent uppger också att de tagit sprit från sina föräldrar.
Samtidigt uppger en tredjedel att de inte får lov att dricka alkohol för sina föräldrar.
– Det betyder att en tredjedel antingen får lov, eller inte vet om några regler för, att dricka alkohol.
Vad gäller narkotika, i det här fallet cannabis, uppger cirka nio procent av eleverna i Ålands Lyceum, och drygt 17 procent av eleverna i Ålands yrkesgymnasium, att de har använt narkotika. Men varannan elev uppger samtidigt att de vet någon som kan ge eller sälja narkotika.
– Narkotika är det som folk är mest rädda för och det vi ser är att de som provat narkotika uteslutande också dricker eller röker. Det finns ingen som provat narkotika som inte provat alkohol eller tobak. Och det är extra tydligt på Åland. Alkohol och tobak är en tydlig ingång till andra droger.
Han konstaterar också att narkotikaanvändningen bland unga förändrats de senaste 20 åren.
– Men framför allt är det ungdomarnas attityd som förändrats och det är det som är farligt.
I undersökningen uppger knappt 59 procent att det håller med om att ”det är bra att det är olagligt att använda cannabis”. 20 procent håller delvis med och 14 procent håller inte med.
Föräldrarna kan förändra mycket
Eftersom Öckerömetoden går ut på att föräldrar och andra vuxna ska bli mer restriktiva när det kommer till ungdomars alkoholkonsumtion menar Håkan Fransson att om alla vuxna på Åland skulle komma överens om att ingen ska dricka alkohol innan de är 18 så skulle problemet var löst.
– Men för att få till resultat behövs snabba och lokala resultat. Det är det här och jag tror att vi kan få till en snabb, positiv utveckling på Åland.
Nu ligger siffrorna på Folkhälsans bord men Håkan Franssons förhoppning drogvaneundersökning ska göras nästa år då även högstadiet inkluderas.
– Sifforna ska användas för att väcka frågan och det finns många åtgärder inom Öckerömetoden, men det viktigaste är nog att vuxna tar sitt ansvar, pratar med andra vuxna, och är restriktiva. De behöver tajta till det så mycket det går.
Kevin Eriksson