Beskedet från Tullen om att införandet av det nya importförtullningssystemet skjuts fram till den första september tas emot med glädje bland företagen. Respiten ger tid för de förberedelser som hittills saknats.
– Det är en stor lättnad för Åland, men vi ska komma ihåg att vi har arbetet framför oss. Vi har vunnit tid för att kunna få mera information. Vid tisdagens möte med Tullen föreslog vi en tidsfrist till den sista maj, men nu fick vi lite mera, säger Jenki Rask på Ålands näringsliv.
Han understryker att sommaren snart kommer emellan och att det är viktigt att arbetet kommer igång.
– Det är inte läge att luta sig tillbaka och skjuta allt framför sig. Vi kommer att elda på redan nu, så att vi har klara fakta som behövs i god tid före hösten.
Behövs verklig förenkling
Ett grundproblem vid tillämpningen är hur spårbarheten ska lösas, att en vara kan följas från transporten till momsbokföringen.
– Tullen och Skatteförvaltningen har hittills ställt olika krav, men de måste nu börja samverka och enas om hurdana referensnummer som behövs. Det hade blivit kaos om det skulle ha startat på måndag, med massor av vilsna företagare och långa köer nere hos tullen, konstaterar Jenki Rask.
Han tycker samtidigt att det är lite konstigt att Tullen en dag hävdar är att de nya reglerna är huggna i sten, för att två dygn senare skjuta fram införandet flera månader.
– Det som behövs är verklig förenkling. Att dra av momsen på en sidan gränsen och lägga på samma belopp igen här känns ju meningslöst. Därför måste vi komma vidare. Ålands näringsliv tänker jobba aktivt och samla företagen. Vi har haft ett ypperligt samarbete med landskapsregeringen och riksdagsmannen i frågan, understryker Jenki Rask.
Han tycker också att Mats Löfströms förslag om ett stort gemensamt projekt för att hitta långsiktiga lösningar är intressant.
Betydande merarbete
Även ute bland handelsföretagen är det positiva tongångar om än med reservation. Kontorschef Kickan Sundblom på Holmbergs är glad över beskedet.
– Det är strålande och jag ger en eloge till Mats Löfström för att han tagit tag i frågan. Det behövs mera information och utbildning förrän man kan ta i bruk helt nya system. Vi har diskuterat med Transmar och posten men de verkar heller inte ha fått tillräckligt med information. Om det blir nästan lika mycket jobb som att handla med Sverige så skulle vi inte klara av det med våra nuvarande resurser.
Hon märker att leverantörerna i Finland börjar tröttna på att det kommer nya krav i handeln med Åland.
– Först var det skattegränsnummer, sedan skulle det vara FO-nummer och nu det här som blir ännu värre. Många säger att deras ekonomisystem inte klarar de nya kraven, säger Kickan Sundblom.
Det finns därför en risk att krångligare regler gör att företag slutar sälja till Åland.
–Jag har hört från andra företagare att vissa leverantörer redan hotat med det eftersom de anser att det är Ålands fel, trots att det är staten som ställer kraven.
”Minska byråkratin”
Sparhallens vd Dan-Johan Dahlblom anser att det är bättre att reformen blir av i höst.
– Nu behöver vi inte köra in något nytt före sommaren, men de nya kraven innebär många praktiska utmaningar. Leveranserna sker på många sätt och varorna kan komma i olika partier men faktureras samtidigt. Man vill ju göra rätt, men det kräver att inga inblandade gör fel, varken leverantörer, speditörer, varumottagare eller ekonomiavdelningen. Det finns många länkar som kan fallera.
Han menar att det inte är ett genomtänkt system och att ökad byråkrati på sikt hotar skattegränsen.
– Jag hoppas på ett smidigare system. All byråkrati skapar merkostnader och det hörs nu flera röster i näringslivet som undrar om det är värt att ha skattegränsen kvar. Landskapsregeringen borde ta frågan på allvar, men det är ganska tyst därifrån, säger Dan-Johan Dahlblom.