Justitiekanslern har mottagit två anmälningar gällande den nyligen sänkta gränsen för så kallade gröna länder, det skriver Ilta-Sanomat. Det nya incidenskravet är tio covidfall per 100.000 invånare.
En av anmälningarna kommer från finska rederier, den andra är från Tuomas Ojanen som är professor i konstitutionell lag vid Helsingfors universitet.
– Incidenstalet har ställts så lågt att det lämnar riksdagens vilja utan någon betydelse, säger Tuomas Ojanen till Ilta-Sanomat.
I sin anmälan till JK som registrerades den 5 juli skriver Tuomas Ojanen att, incidenstalet på tio fall är anmärkningsvärt lågt och skiljer sig avsevärt från rekommendationen från EU och de gränser som hittills tillämpats av regeringen och andra myndigheter.
Under tisdagen kom statsrådet i Helsingfors överens om att gränsen ska vara tio, enligt ett förslag från Social- och hälsovårdsministeriet.
– Regeringens linje motsvarar varken riksdagens eller myndigheternas önskan, säger Mats Löfström.
Institutet för hälsa- och välfärd (THL) rekommenderar en gräns på 25 fall för att ett land ska vara grönt. EU rekommenderar en gräns på 50.
– Rekommendationer från EU måste ges juridisk betydelse och effekter i de nationella myndigheternas och domstolarnas verksamhet, även om rekommendationerna inte är juridiskt bindande, säger Tuomas Ojanen.
Expert på grundlagsfrågor
Mats Löfström menar att Tuomas Ojanen är mycket respekterad i dessa typer av frågor och tillägger att han är en av Finlands främsta experter på grundlagsfrågor.
– När Tuomas Ojanen personligen gör en anmälan till JK visar det hur pass allvarlig den här frågan är, och vilken seriös överträdelse regeringen gjort.
Tidigare när denna fråga fortfarande diskuterades i grundlagsutskottet, lyfte Mats Löfström upp samma frågor som Tuomas Ojanen argumenterar för i sin anmälan till JK.
– Ojanen gjorde sin ståndpunkt tydlig i den här frågan långt innan han gjorde sin anmälning, säger Mats Löfström.
Justitiekanslern har ingen makt att upphäva de beslut som statsrådet har tagit, men den eventuella kritiken som JK kan rikta mot regeringen betyder att man kommer behöva ta ett nytt beslut i frågan.
– När JK riktar kritik måste man lyssna. Regeringen måste respektera kritiken från JK och därmed ändra sitt beslut, säger Mats Löfström.
Varför är det bra att det kommit anmälningar till JK?
– De beslut och den kritik som JK kommer med, kommer vara av betydelse för framtiden, säger Mats Löfström.
När tror du JK kommer att göra ett utlåtande?
– Jag tror att JK kommer att titta på saken snabbt. Den granskning de har att komma med är viktig.