- Det finns för många små partier på den borgerliga sidan, säger Johan Ehn, fs.
Därför ska Frisinnad samverkan och Obunden samling inleda samarbetssamtal för se om de kan hitta en gemensam politisk plattform.
POLITIK I helgen firade Frisinnad samverkan sitt 40-årsjubileum. Under födelsedagsmottagningen konstaterade partiordförande Johan Ehn att partiet är Ålands äldsta. Men det är inte säkert att Frisinnad samverkan kommer att finnas kvar i sin nuvarande form i framtiden.
- Vi vill utöka samarbetet på den borgerliga kanten. I dag är splittringen stor, kanske onödigt stor. Med samarbete skulle vi få mer att säga till om, säger Johan Ehn.
Framförallt vill han undersöka möjligheten för Frisinnad samverkan och Obunden samling att samarbeta. Tidigare har partierna haft ett lyckat samarbete i stadspolitiken. Det kan alltså också bli fallet på lagtingsnivå.
- Vi ska samtala sinsemellan om vad som behöver göras. I första hand ska vi försöka hitta formerna för en gemensam politik berättar Johan Ehn.
- Totalt har vi sju mandat tillsammans, det skulle onekligen ge mera makt än dagens "3+4"- situation.
Samma grundsyn
Obunden samlings partiordförande Gun-Mari Lindholm bekräftar att partierna planerar att inleda samarbetsdiskussioner.
- Först ska vi se vilka frågor vi kan driva gemensamt. Om det samarbetet går bra kanske frågorna blir fler, till sist kan det bli aktuellt med en diskussion om att slå ihop partierna, säger hon.
- Vi har en gemensam syn på de grundläggande frågorna. Det gör att det inte skulle vara omöjligt, fortsätter hon.
Flera saker måste stämma innan en eventuell sammanslagning skulle kunna ske. Enligt Gun-Mari Lindholm är det inte bara på en politisk nivå.
- Vi måste ha medlemmarna med oss och känna att personkemin fungerar, tillägger hon.
Dessutom handlar det om att bygga ett förtroende mellan partierna enligt Gun-Marie Lindholm.
- När Frisinnad samverkan gick in i landskapsregeringen under förra perioden kände vi oss svikna. Överlag har jag en bild av att de är mer kompromissvilliga än vi, på gott och ont. Men i det här sammanhanget skulle det göra oss starkare. I opposition är det svårt att få igenom sin politik.
Större spelare får mer makt
Båda partiledarna tror att de skulle få en större chans till att nå tunga politiska poster om de var ett större parti. Dessutom säger Gun-Mari Lindholm att det skulle bli tydligare för väljarna. I dag får hon ofta frågan hur de två partierna egentligen skiljer sig åt.
- Jag brukar svara att fs är mer stadstillvänt och att vi har mer stöd på landsbygden, men det stämmer inte helt. I år fick vi många röster också i staden. Så om det inte finns några större skillnader, varför skulle vi inte jobba tillsammans?
Johan Ehn säger att han personligen tror att det skulle vara bra med en sammanslagning.
- Men det är sådant som vi måste undersöka närmare. Vi behöver ta reda på om det finns frågor där vi skiljer oss som vi skulle förlora på att släppa.
Skulle ni heta frisinnad samling eller obunden samverkan?
- Ha, ha, det där är alldeles för tidigt att uttala sig om, svarar Johan Ehn.
Troligen inleds samtalen i januari. Något datum är inte bestämt.
- Visserligen är jag äldre än Johan, men mitt parti är bara hälften så gammalt som hans. Och jag tycker inte att det är så klädsamt om en 20-årig tjej bjuder ut en 40-årig herre. Så jag har sagt till Johan att initiativet är hans! säger Gun-Mari Lindholm.
Tone Nordling