I lagtingets budgetdebatt nyligen diskuterades tvärgående linjen vilket ledde till en del reaktioner, både hos politiker och företag. Tvärgående linjen går genom Långnäs (Lumparland), Överö (Föglö), Sottunga, Snäckö (Kumlinge) och Bergö (Vårdö).
– Tvärgående linjen har låg beläggning och då tittar vi inte på att höja servicenivån, sa infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) under budgetdebatten.
Föglös trafikkommittés ordförande Alfons Boström berättar att det inte hänt något nytt i frågan sen budgetdebatten.
– Vi var och framförde våra åsikter från kommunen till finans- och näringsutskottet om hur viktig tvärgående linjen är för Föglös näringsliv, turistverksamhet, transporter och för en levande skärgård. Jag uppfattade att alla som satt med där var eniga med de synpunkter vi framförde, säger Alfons Boström.
Rosita Broström från Ålands fiskodlingsförening anser att infrastrukturministerns uttalande om att fiskodlingsnäringen inte ska subventioneras via färjtrafiken är olycklig.
– Fisken är ett av de få livsmedel som faktiskt inte får något produktionsstöd från samhället och en fungerande infrastruktur är en förutsättning för att kunna bedriva verksamheten på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Rosita Broström.
Levande skärgård
Den tvärgående linjen är avgörande för verksamheten hos flertalet företag på Föglö. Cirka 12 procent av Föglös befolkning arbetar på fiskodlingarna eller fiskförädlingarna. För tillfället är Nordic Trout verksamt på Föglö och inga beslut har fattats om något annat.
– Nordic Trout utgår ifrån att politikerna inser att verksamhetsförutsättningarna måste vara konkurrenskraftiga om företag ska kunna verka på Åland och i den åländska skärgården. Nordic Trout trivs på Föglö, säger Alf-Håkan Romar, vd på Nordic Trout.
– En möjlig sänkning av servicenivån på tvärgående linjen påverkar betydligt mer än bara fiskodlingarna. Bara på Föglö är det fråga om nästan 60 personers arbetsplatser som är direkt hotade. Indirekt är det förstås fråga om ännu fler eftersom fiskodlingsnäringen även stöttar upp annan verksamhet och bidrar med samhällsintäkter, säger Rosita Broström.
Avgörande för företag
Flera av de företag som skulle påverkas av ändringar i tvärgående linjen är eniga om att turerna är avgörande för deras verksamhet.
– Tvärgående linjen är helt avgörande för oss. Det är den enda linjen vi använder oss av då vi kör till fastlandet, säger Pontus Gustavsson som är vd på Åkeri L Gustavsson.
Möjliga konsekvenser av en sänkt servicenivå på tvärgående linjen kan bli väldigt allvarliga för företaget säger han.
– Om vi inte kan ta tvärgående linjen så skulle vi behöva dubbla bilar och dubbel bemanning för att klara oss. Ifall vi inte skulle kunna köra med tvärgående linjen så kan vi inte heller konkurrera med de stora företagen, säger Pontus Gustavsson.
– Konsekvensen vid en sänkning av servicenivån på tvärgående linjen vore att Föglö på flera sätt blir en betydligt sämre plats att bedriva fiskslakterier på jämfört med fastlandet. Dels ökar kostnaderna för transporter, dels kommer fisken inte att nå ut till marknaden lika snabbt via de alternativa rutterna. Flera kunder vill ha fisken redan följande morgon efter att den har slaktats, vilket är möjligt i dagsläget tack vare tvärgående linjen, säger Rosita Broström.