Sedan slutet av 2014 har landskapsregeringen utfört två sjömätnings- och farledsplaneringsprojekt. Ett av projekten är delvis EU-finansierat.
– Alla som är ute på sjön och använder farlederna gynnas av detta. Fritidsbåtägare som yrkesförare, säger Ian Bergström, projektchef på infrastrukturavdelningen.
I projekten har farledsområdena för samtliga grunda farleder sjömätts med Multibeam-ekolod och ramats där behov funnits. Ekoloden kan samla in underlag för att bygga upp en tredimensionell modell av botten. Ramning av en farled är den sista kontrollen för att kolla djupet. Ramning utförs genom att en hänga en stålbalk från ett fartyg. Sedan kör man långsamt och kontrollerar att stålbalken inte slår i grund.
Mer effektivitet
Några av farlederna har förbättrats genom projektet ADAPT inom Central Baltics Interregprogram. Projektet har haft som mål att utveckla och implementera säkra, tidseffektiva och bränsleeffektiva rutter i Ålands och Stockholms skärgårdar. Projektet har genomförts tillsammans med Sjöfartsverket, Region Stockholm, trafikförvaltningen och landskapsregeringen.
Utmärkningen av farleder har uppdaterats kontinuerligt vartefter farledsplanerna fastställts. Under våren 2019 ska de sista förändringarna göras i de grunda farlederna, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.
Heltäckande kunskaper
Cirka 505 kilometer farleder har sjömätts och planerats. Totalt har 169 kvadratkilometer farledsområden scannats för att skapa den digitala bottenmodell som behövs för farledsplaneringen. Projektet har även resulterat i 141 kvadratkilometer djupsäkrade farledsområden.
På landskapsregeringens hemsida finns en länk till en kartbild där de förändrade grunda farlederna redovisas.
Mirjam Blomkvist, praktikant
Ålandstidningen