Skulle svenska språket och de svenskspråkiga finländarnas rättigheter främjas av att svenskan omdefinierades från nationalspråk till minoritetsspråk?
Det utreder nu Folktinget tillsammans med Svenska kulturfonden.
SPRÅK Svenskan är som bekant ett av Finlands nationalspråk. Det garanteras i grundlagen. Men debatten rasar om hur väl de svenskspråkigas rättigheter att betjänas på sitt eget språk egentligen upprätthålls. Många vittnar om att svenskan allt oftare får stryka på foten för finskan i officiella sammanhang och myndighetskontakter.
Vore svenskan istället ett officiellt minoritetsspråk skulle det skyddas av olika europeiska konventioner.
Vad skyddar bäst?
-Frågan är om det skulle ge ett bättre juridiskt skydd, säger folktingssekreterare Stefan Svenfors.
Därför har Folktinget tillsammans med Svenska kulturfonden tillsatt en utredning av vilka för- och nackdelar en förändring av statusen skulle föra med sig.
Det är fil doktor Kristian Myntti, vid Åbo Akademis Institut för mänskliga rättigheter som utreder.
Hur lagstiftningen ser ut i dag och vad innehåller de internationella fördrag som man hänvisar till när man talar om minoritetsspråk, är frågor som rapporten ska besvara.
-Vi i folktinget tror på att hålla fast vid svenskan som ett nationalspråk. Men det finns en övertro på det skydd som nationalspråksstatusen ger. Vi ser fram emot vad utredningen kommer fram till.
Behöver argument
Han hoppas att rapporten ska förse dem med de argument som behövs i diskussionen.
Europarådet skyddar de europeiska minoritetsspråken. Ett språk får officiell ställning som minoritetsspråk i och med att ett land ratificerar Europarådets minoritetsspråkskonvention för språket. Europarådet övervakar sedan att konventionen följs.
De olika EU-länderna skyddar sina minoritetsspråk i olika grad. Vissa stora minoritetsspråk med många användare, som katalanskan i Spanien, har en stark rättslig ställning. Men de allra flesta minoritetsspråk i Europa har, än så länge, ett mer begränsat skydd.
Enligt uppgifter från folktinget finns det i dag 280.000 finlandssvenskar, eller 5,5 procent av Finlands befolkning. De bor företrädesvis vid kusterna i Nyland, Åboland, Österbotten och på Åland.
Rapporten ska vara klar till januari.
Petter Lobråten