Mats Löfström säger att han är ”mycket nöjd” med att både förvaltningsutskottet och grundlagsutskottet kom med enhälliga och skarpa utlåtanden som social- och hälsovårdsministeriet nu ska ta del av.
– Vi har en stark skrivning om att man behöver titta på andra länders riskprofil, och i praktiken fortsätta med systemet med gröna länder som vi har i dag men som inte är beaktat i lagförslaget.
Utlåtandet är ”en stark uppmaning” som han nu hoppas social- och hälsovårdsutskottet tar i beaktande.
– Men det är inte satt bakom grundlagströskeln, alltså att det måste göras ändringar för att kunna behandlas vidare i riksdagen. Det är däremot det näst starkaste vi kunde gå in för att göra så här. jag är nöjd med att det är en så stark markering och helt enhälligt. Nu förutsätter det att det görs ändringar, även om förslaget inte strider mot grundlagen.
Han konstaterar att de sakkunniga som grundlagsutskottet hört inte har varit eniga med lagförslaget att kräva ytterligare begränsningar i resandet.
– Det är tydligt att Social- och hälsovårdsministeriet inte ser behovet av trafikljusmodellen och därför finns den inte heller med i lagförslaget. Men THL (Institutet för hälsa och välfärd, reds. anm.) och den främsta experten inom organisationen, Mika Salminen (chef för hälsosäkerhetsavdelningen på THL, reds. anm.) underströk kraftigt i hörandet att systemet med gröna områden skulle vara kvar.
”Dålig förvaltning”
I förvaltningsutskottet tittade man främst på lagförslagets praktiska genomförbarhet.
– I vårt utlåtande säger vi att vi är mycket oroade för hur det ska kunna genomföras. Det är inte möjligt att ha den testkapaciteten och kunna testa alla, speciellt när trafikmängderna sannolikt kommer att öka. Det är inte bara landskapsregeringen som har varnat om det, utan även andra gränsområden och Helsingfors som ändå har störst testkapacitet i landet. Om man vet på förhand att det inte kommer att fungera i praktiken, det är dålig förvaltning att driva igenom det.
Förvaltningsutskottet betonar också att de undantag som gäller i dag, som familjeåterföreningar, arbetspendlingar, resenärer med fritidsbåt och fastighetsägare, ska vara kvar. Det går också emot lagförslaget.
Fortsätter på måndag
Social- och hälsovårdsutskottet börjar behandla lagförslaget och de andra utskottens utlåtanden på måndag.
– Utskottet kommer att ha mycket att jobba med och mycket att fundera på. Ganska långt har våra utlåtanden följt LR:s och andras synpunkter. Jag hoppas att social- och hälsovårdsutskottet på allvar funderar över utlåtandena, säger Mats Löfström.
Utskottet har som mål att vara klara med behandlingen så att den kan lämnas till resten av riksdagen på tisdag. Allra tidigast på fredag kan lagen klubbas.