Utskottet föreslår nu att lagtinget uppmanar LR att utarbeta en ny lagstiftning om djurvälfärd. Förslaget debatteras i lagtinget i dag.
Bakgrunden till utskottets utlåtande är det medborgarinitiativ om en ny djurskyddslag som lämnades in till lagtinget i mars i år. Bakom initiativet är viltrehabiliteraren Pernilla Hägglund och veterinären Annett Pfeifer.
”Utskottet har erfarit att gällande djurskyddslagstiftning på Åland är otillräcklig och i behov av uppdatering”, skriver utskottet i sitt betänkande.
– Djurskyddslagen behöver vara modern. I nya lagar är det mer fokus på djurhälsa – att de ska få vara mer naturliga och ha möjlighet att bete sig som de naturligt gör – och inte bara handla om avsaknad av vanvård, säger Pernilla Söderlund, ordförande i social- och miljöutskottet.
Utskottet konstaterar dessutom i sitt betänkande att det finns flera bestämmelser i dagens djurskyddslag som inte är förenliga med en nutida syn på djurhållning.
– Det finns en del gammalt kvar i den nuvarande lagen som inte tillämpas längre. I dag vet man att så där gör man inte, säger Pernilla Söderlund.
Utgå från vetenskap
Utskottet skriver i betänkandet att man delar den bedömning som framkommer i initiativet. Man lyfter även vikten av att lagstiftningen utgår från ”aktuell vetenskaplig kunskap om djurens välbefinnande”.
– I utskottet hörde vi initiativtagarna som har gjort ett riktigt bra arbete. De har gjort ett jättejobb och fick också lyfta fram sina åsikter i utskottet, säger Pernilla Söderlund.
Under behandlingen hördes också berörda tjänstemän och ministrar på LR.
– Genom dem har vi förstått att arbetet med en ny lag är på gång. LR har haft mycket med corona nu, men man kommer att börja se på lagstiftningen i grupper efter sommaren. Vi fick löften om att det är på gång och vi är ganska nöjda så.
Finland i startgroparna
Utskottet föreslår att en ny lag ska tas fram med beaktande av den lag om djurvälfärd som är under arbete i Finland.
– Finland är riktigt i startgroparna med att få fram en ny lag. Jag tror det är bäst att se på arbetet i Finland och sedan utgå från den lagen och ”Ålandifiera” den. Hur länge processen tar och om det blir en blankettlag eller inte är svårt att sia om. Men vi behöver en ny djurskyddslag, så mycket är klart, säger Pernilla Söderlund.
Fredrika Fellman