Ålandstidningen har tidigare berättat om två psykiatripatienter i 65-årsåldern som efter nästan 45 års vård på olika psykiatriska sjukhus bedömdes vara klinikfärdiga, alltså friska nog för utskrivning.
Utskrivningsbeslutet är daterat den 22 december 2021, men när det rapporterades om beslutet i maj 2022 vårdades personerna fortfarande på ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård) psykiatriska avdelning. Vem som skulle stå för kostnaden på 1.260 euro per dygn och patient var oklart.
Nu, ett år senare, visar det sig att det fortfarande råder delade meningar om vem som bär kostnadsansvaret.
Mariehamn förhandlar
I Mariehamns stads bokslut för 2022 framgår det att man har fått fakturor från ÅHS på 406.000 euro för straffavgifter för en klinikfärdig patient. Staden har betalat fakturorna men vidarefakturerat motsvarande summa till KST (Kommunernas socialtjänst). KST har ännu inte betalat.
– Det tog tid att ordna en annan boendesituation. Klienten har varit kvar hos ÅHS under nästan hela 2022. Enligt ÅHS system debiteras straffavgifter för så kallade klinikfärdiga patienter, säger stadens kanslichef Emma Dahlén.
Varför har staden vidarefakturerat KST?
– Personer som behöver vård, stöd och omsorg av åldersrelaterade skäl faller inom stadens och äldreomsorgens område. Behöver man det av andra skäl faller det under KST:s ansvar.
– Det kan bli gränsdragningar. Det kan vara svårt att veta om funktionsnedsättningarna är betingade av ålder eller andra orsaker.
Hur ska ni lösa det här?
– Utgångspunkten är att vi ska lyckas avgöra det i sämja. Vi tänker i första hand att det är en förhandlingsfråga, och att vi ska försöka komma överens. Vi får forska vidare i regelverket och se om vi kan hitta en linje som gör att vi får svar på frågorna, säger Emma Dahlén.
Till domstol
Även Jomala kommun har fakturor från ÅHS för straffavgifter för en klinikfärdig patient.
– Det stämmer att vi har fått fakturor från ÅHS som vi bestridit eftersom vi menar att de rör en klient vi inte har serviceansvar för, säger kommundirektören Christian Dreyer.
I Jomalas fall har ärendet tagits till förvaltningsdomstol.
”KST har ett pågående förvaltningstvistemål angående betalnings- och serviceproduktionsansvaret för ett par klienter. Kommunalförbundet har gjort en avsättning i sitt bokslut för 2022 för de tvistiga kostnaderna. Kommunen har därför kostnadsfört sin andel om 147.000 euro av kommunalförbundets kostnader rörande tvisten med hänvisning till försiktighetsprincipen”, står det i Jomala kommuns bokslut.
I KST:s bokslut skriver man följande om avsättningen om de tvistiga kostnaderna:
”Kostnaderna uppgår till drygt 814.000 euro. I enlighet med försiktighetsprincipen har dessa poster kostnadsförts 2022. Av dessa har KST betalat drygt 34.000 euro. Resterande drygt 780.000 euro har tagits upp som en avsättning i balansräkningen per den 31 december 2022”.
Andrea Björnhuvud, KST:s områdeschef för Funktionsservice och sysselsättning, skriver i ett mejl:
”Tyvärr kan vi inte kommentera enskilda fall. KST tillhandahåller socialservice för personer under 65 år. Även personer över 65 år kan ha rätt till service från KST och ordnandet av servicen baserar sig på en individuell bedömning av servicebehovet.”