Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen tror att massvaccinationen mot covid-19 kan inledas i mars.
– Om allt går i lås kan vi köra i gång i mars. Vi tror på vaccinet och rekommenderar att man ska ta det. Men varje individ behöver fundera själv, det är frivilligt, säger hon.
De flesta är positivt inställda till vaccinet men var femte finländare säger nej, enligt en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Världshälsoorganisationen, WHO, anser att minskad vaccinationstäckning i spåren av ett allt mer organiserat vaccinmotstånd är ett av de allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan. WHO anger desinformation som ett starkt skäl till vaccinmotstånd.
Hur kan man då vara emot det vaccin som forskarvärlden ställer sig bakom och som sägs kunna stoppa pandemin? Ålandstidningen söker upp några av skeptikerna för att ta reda på hur de tänker.
Ifrågasätter myndigheter
Iris Grüssner-Hellman tror att covid-19-vaccinet kan ha fler biverkningar än vad som i dag är känt.
– Det har tagits fram väldigt snabbt och man vet inte vad det kommer att innebära på lång sikt. Jag är förvånad över att så många verkar vara villiga att ta ett vaccin som inte utlovar så mycket mer än att lindra symptomen vid ett eventuellt insjuknande, säger hon.
Fimea har hittills inte rapporterat några allvarliga fall av biverkningar i Finland, vad grundar du din uppfattning kring biverkningar på?
– Finland har ännu inte kommit så långt i vaccineringen. I Storbritannien finns ett känt fall med en läkare som dog tre veckor efter att han blivit vaccinerad, något som slogs upp rätt stort i media. Men det kan vara svårt att få bevisat att det just är vaccinet någon dött av. Covidvaccinet kommer att ha sina offer, alla reagerar olika och en del är känsliga för vaccinet och reagerar häftigare.
Vad har du för belägg för det?
– Dels finns det fakta, men det handlar också om sunt förnuft. Man ska inte sätta sten på börda, de som är skröpliga har inte immunförsvar nog att klara av sprutan.
Iris Grüssner-Hellman har tappat förtroendet för auktoriteter och medier och litar inte på att de förmedlar en sann bild.
– I Finland har cirka 1,5 procent av de som testat positivt dött, av dem är de flesta gamla med underliggande sjukdomar. Covids dödlighet är mycket uppförstorad och media bär en stor del av skulden till det. Jag känner personligen inte en enda på Åland som har haft covid, ingen har dött här och endast få har behövt sjukhusvård. Varför ska då befolkningen skrämmas upp till panik? Man använder rädslan som ett medel att kontrollera medborgarna. Man måste titta på vem som vinner på det och vad befolkningen utsätts för.
Har vaccinmotståndare något ansvar att inte sprida oro, hur ser du på det?
– Vi har alla ett ansvar för hur vi gör och hur vi påverkar, framför allt media. Jag övertalar ingen att inte ta vaccinet men tycker det är viktigt att man för fram de sidor som normalt inte förs fram.
WHO klassar corona som en pandemi, varför skulle det vara lögn?
– Jag har inte sagt att det är lögn. Men WHO är inte på något sätt icke-påverkbart. Det finns indikationer från tidigare liknande situationer att de stora läkemedelsbolagen har påverkat dem.
– Titta på läkemedelsbolagens sponsorering av myndigheter och institutioner. Jag tror mer på experter som inte går auktoriteternas ärenden trots att de förlorar både socialt och ekonomiskt på det. De blir förföljda för att de inte följer myndigheternas officiella linje och medierna vägrar för det mesta att ta in deras åsikter.
Iris Grüssner-Hellman menar att det finns indirekta påtryckningar att ta vaccinet.
– Folk vågar inte gå emot, det talas mycket om vaccinationspass för resor bland annat. Då kan man inte påstå att det är helt frivilligt att låta bli att vaccinera sig.
Hur ska vi bli av med pandemin?
– Pandemier har historiskt alltid försvunnit, även utan vacciner. Det finns läkare som har forskat kring att man kan stärka immunförsvaret genom att ta ordentligt med D-vitamin, C-vitamin, zink och selen. Men det anses alternativt. Läkemedelsindustrin gör allt för att endast deras patenterade läkemedel ska användas. Jag hoppas verkligen att de inte ska lyckas i sina strävanden att få bort naturliga behandlingar, det borde vara självklart att få göra sitt eget val.
Laddat ämne
Carina Fant har bestämt sig för att inte ta vaccinet.
– Var och en måste själv ta ställning. Det är en komplex fråga och inte alls så enkelt som det ofta framställs. Jag tackar nej eftersom jag bedömer att riskerna är större än nyttan, men har inget problem med att andra vaccinerar sig. Det skrämmande är att vissa vaccinförespråkare tar sig friheten att mobba de som inte vill vaccinera sig, säger hon.
Nina Blomqvist menar att det finns krafter som vill tysta vaccinmotståndarna..
– Vi som är kritiska till vacciner blir ofta nedtryckta, hånade och fördummade. Det är inte okej, då går det ju inte att föra en vettig diskussion. Det märks ofta på Facebook, nämns ordet vaccin blir det lätt krig och så ska det inte vara. Båda sidor måste få komma fram så var och en får ta ett eget beslut om sin hälsa.
Britt Nyman skriver i ett mejl:
”Människokroppen är inte gjord för att det ska sprutas in kemikalier. När jag var barn var det viktigt att få alla barnsjukdomar för att få immunitet. Man bör också komma ihåg alla som fick sina liv förstörda på grund svininfluensavaccinet”.
Hon fortsätter:
”Vaccinet är framtaget i all hast. Långtidsbiverkningar vet man ingenting om. Korttidsbiverkningar rapporteras redan om från hela världen. Även unga och fullt friska personer har fått akuta allergiska reaktioner och dött. Många gamla också. Vem kan garantera att inte just jag dör?”.
THL bemöter vaccinmotståndarnas argument: Felaktiga påståenden
Professor Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd, THL, förespråkar vaccin och menar att den är grundad på samlad kunskap som man fått genom vetenskaplig forskning och studier.
– Vaccineringen är till för att undvika att bli väldigt sjuk, säger Mika Salminen.
– Om väldigt många inte skulle ta vaccinet blir fler sjuka och det är inte bra, varken för dem själva eller för hälsovården. Problemet är att det också påverkar den övriga vården om man måste lägga det begränsade antalet resurser på ett område, vi kan inte trolla fram fler läkare och sjuksköterskor.
Det tar vanligtvis flera år att utveckla ett vaccin, varför har det gått så fort att ta fram coronavaccinet?
– Man hade färdiga modeller och behövde inte börja från början. Det fanns också ekonomiska resurser att testa de olika skedena i beprövningsprocessen parallellt, vilket har sparat massor med tid.
Vaccinmotståndarna hänvisar till att det finns experter som stöder deras teorier, vad anser du om dem?
– Det är lätt att kalla sig expert, men inte ens om du är läkare gör det dig till vaccinexpert. Jag känner inte till några experter på infektionssjukdomar som skulle förhålla sig till vacciner på ett sådant sätt att man inte ska använda dem.
Mika Salminen svarar på vanliga argument från vaccinmotståndare:
”Coronavaccinet är inte tillräckligt beprövat”.
– Samtliga skeden som normalt ingår i beprövningsprocessen är gjorda och prövade i samma mängd som andra vacciner. Med utgångspunkt från att man anser att beprövningprocessen är tillförlitlig är covid-19-vaccinet tillräckligt prövat.
”Vaccinet innehåller okända ämnen”.
– Det stämmer inte, man vet precis vad det innehåller.
”Det finns mera biverkningar än vad som kommer fram”.
– När det gäller vilka läkemedel som helst kan man inte helt utesluta biverkningar. Man måste lägga det i vågskålen, det kanske finns risk för några människor att få sällsynta biverkningar som är allvarligare. Å andra sidan är risken ganska stor att du utan vaccin får den här sjukdomen. Jag tar hellre den lilla risken med vaccin än att med ganska stor säkerhet få corona inom fem år.
”Befolkningen tvingas indirekt att ta vaccinet”.
– Nej. Det rekommenderas starkt men ingen kommer att tvingas.
”Vaccin är ineffektiva och skyddar inte helt mot sjukdomar”.
– Det är felaktiga påståenden. Ett flertal dödliga sjukdomar är så gott som utrotade tack vare vaccin. Inget vaccin är hundra procent skyddande, men utan det är risken att bli sjuk betydligt större.
”Corona är inte så farligt som man vill få oss att tro”.
– Bland unga är dödligheten väldigt låg men går du upp i åldersgrupperna ökar den snabbt. Bara för att man är åldersstigen ska man inte behöva dö om det inte finns orsak.
– Jag är själv 50+ och i min åldersgrupp är risken fem till tio procent att bli så allvarligt sjuk att det kräver sjukhusvård – och det är inte en trevlig upplevelse. Vi lär oss mer om att det finns vissa långvariga följder av covid-19, det måste man också betänka.
”Läkemedelsindustrin sponsrar THL”.
– Det är inte helt fel. THL har haft forskningsmedel från läkemedelsindustrin och vaccinproducenter. Dessa har dock inget att göra med beslut kring det nationella vaccineringsprogrammet, det är helt separat. Men det har varit obekvämt och regeringen har nu bestämt att hela delen av den här utvecklingen flyttas bort från THL. Vi kommer inte att ta emot medel från läkemedelsindustrin mera över huvud taget.
Fakta
Institutet för hälsa och välfärd, THL, lät i slutet av november 1.000 finländare svara på vilken inställning man har till coronavaccinet.
– 64 procent av finländarna är positivt inställda till att vaccinera sig.
– 16 procent vet inte säkert.
– 20 procent svarade att de inte skulle ta vaccinet.
Drygt 100.000 finländare har hittils vaccinerat sig. 118 fall av biverkningar i Finland har hittills rapporterats, uppger Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea. Till de vanligaste biverkningarna hör allergiska reaktioner, feber och trötthet.
775 personer har hittills vaccinerats på Åland, inga nämnvärda biverkningar har upptäckts enligt Ålands hälso- och sjukvård.
Vid massvaccineringen 2009/2010 mot svininfluensan vaccinerades 56,1 procent av finländarna. Drygt 200 personer drabbades av den neurologiska sjukdomen narkolepsi till följd av vaccinet Pandemrix, uppger THL.