Efter drygt nio år på posten som chef för Ålands sjöbevakningsstation tar nu Kim Westman nästa steg i karriären och blir chef för Sjöräddningscentralen i Åbo.
– Det var läge att söka sig till något nytt och nya utmaningar, i min nya tjänst ingår väldigt många nödcentralsområden och polisområden från Torneådalen till Hangö. Dessutom blir arbetsspråket finska igen. Jag måste säga att det har varit fint att få tala mitt modersmål här på Åland.
Det har inte saknats utmaningar under Kim Westmans tid som chef för den åländska sjöbevakningen. Den absolut största var pandemin. Dessutom grundstötte såväl ms Grace som ms Amorella år 2020 och ms Eckerö fick 2021 en blackout och drev in mot Berghamn. Men vårvintern 2020 dundrade pandemin in.
– Det var nog det mest krävande av allt. Att vi behövde gå in och begränsa folks resande i den grad vi gjorde var svårt. Vi behövde komma med grymt noggranna motiveringar till varför folk inte kunde resa som de ville över gränsen. Det var otroligt svåra prioriteringar vi måste göra. Men utav 10.000-tals gränskontrollsbeslut som vi utfärdade kom det bara två stycken klagomål. Det är berömligt vitsord.
Ingjuta lugn
Under otaliga presskonferenser från landskapsregeringen deltog Kim Westman som representant för gränsbevakningsväsendet.
– Det var verkligen en helt ny situation för mig att stå så där i livesändning. På torsdagen fattade statsrådet sina beslut om restriktioner och på måndagen skulle vi på presskonferensen informera allmänheten hur det skulle gå till i praktiken. Ofta var det väldigt knappt om tid att reda ut vad restriktionerna riktigt innebar i praktiken. Jag minns till exempel att en fråga var hur säsongsarbetare skulle få resa in till Finland och jag stod på presskonferensen och sade en sak och senare kom gränsbevakningens anvisningar som var helt tvärtom.
Det viktiga i situationen var att ingjuta lugn i allmänheten.
– Det var väldigt oroliga tider och vår uppgift var att få folk att ta det lugnt, stanna hemma och tvätta händerna. Hotbilderna var dramatiska i början och vi måste fundera på hur vi skulle hantera ett läge där 40 procent av vår personal var sjukskriven.
Sov du på nätterna?
– Ibland var det tufft, men jag var ingalunda ensam, jag hade många fantastiska kollegor runt mig. Men ibland fick de säga till mig att nu är det dags för dig att ta en ledig dag.
En av de viktigaste arbetsuppgifterna för chefen för Ålands sjöbevakningsstation är att främja samarbetet mellan landskapsregeringen och gränsbevakningen.
– Jag tycker att samarbetet med alla tre landskapsregeringar som varit under min tid har fungerat mycket bra. Jag har stort förtroende för dem jag varit i kontakt med och har också kunnat diskutera svåra frågor med dem. De har undervisat mig i självstyrelsefrågor och jag har kunnat ge en mer finländsk syn på olika aktuella frågor.
Kim Westman säger att lagstiftningen som styr gränsbevakningens verksamhet har utvecklats under den här tiden.
– Värnpliktslagen som möjliggör för oss att använda våra reservister i olika gränssäkerhetsuppdrag är ett sådant exempel.
Hur har Natointrädet inverkat på ert arbete?
– Ännu har det inte påverkat nämnvärt, annat än att planeringsprocesserna har blivit mer komplicerade.
Han hoppas att han får anledning att återvända till Åland igen.
– Åland kommer att finnas med på ett hörn även i mitt nya jobb, så det finns orsak att komma tillbaka.
34-årige Axel Ramberg är Kim Westmans efterträdare på posten.
Han kommer närmast från posten som chef för den operativa avdelningen för Västra Finlands Sjöbevakningsstation.
– Det här var en möjlighet som erbjöds och det kändes som ett naturligt steg för mig, säger Axel Ramberg.
Han säger att han arbetat på Åland i olika uppdrag.
– Det är en intressant miljö med många olika verksamheter. Många i personalen känner jag redan men jag ser fram emot att lära känna alla våra samarbetspartners och att fortsätta på det goda samarbete som Kim Westman haft.