Partiledaren Peggy Eriksson, Jomala, ställer liksom de andra kandidaterna upp både i lagtings- och kommunalvalet. Hon säger att det är viktigt för partiet att sätta Åland på kartan internationellt. Utanför landskapets gränser fattas beslut som får stora effekter för Åland. Den gröna omställningen är ett exempel, ålänningars möjlighet att skriva högskoleprovet på Åland ett annat.
– Både inom det nordiska samarbetet och inom EU-samarbetet behöver vi agera.
Själv brinner hon för det svenska språket, demilitariseringen och självstyrelsen men även för näringslivsfrågor.
– Vi behöver få ekonomin i balans för att kunna leverera den service vi vill till ålänningarna.
Stödåtgärder
Efter 20 år i barnomsorgen jobbar Linda Jansson, Jomala, i dag som högstadieassistent. Att få jobba politiskt med barns och ungas mående är det som motiverat henne att ställa upp i valet. I barnomsorgen sätts grunden till fortsättningen, säger hon.
– Den subjektiva rätten till heltidsvård för alla har resulterat i att daghemmen nu har fler barn under hela dagen och även under sommarledigheter.
Det är också, anser hon, viktigt att jobba politiskt med föräldraskap. Linda Jansson efterlyser ett uppdaterat föräldrastödsprogram med konkreta åtgärder.
– Efter att barnet börjat skolan och slutat gå till rådgivningen finns egentligen inget stöd för föräldrar i sådana här frågor.
Mariehamnaren Jonny Landström jobbar på Optinova. Liksom Linda Jansson skulle han gärna se en begränsad skärmtid för barn och unga, det för att utöka deras vilotid.
– Mobilen stör koncentrationen och inlärningen. Eventuellt krävs lagstiftning för att få bukt med mobilanvändningen till exempel under lektionstid, säger han.
Mer pengar till idrottsföreningarna skulle motverka att möjligheten till idrottsutövande blir en socioekonomisk fråga – alla måste kunna delta enligt samma förutsättningar, säger Jonny Landström.
Landsbygdsutveckling
Eckeröbon Mikael Selander är lärare i företagsekonomi samt vissa restaurangämnen vid Ålands yrkesgymnasium. För honom är en av de viktigaste frågorna att de små kommunerna och närservicen ska få finnas kvar.
– Det är otroligt viktigt för landsbygden att vi får behålla det här. Det finns varken någon vinning ekonomiskt eller för de boende med sammanslagningar.
För att utveckla landsbygden föreslår han att till exempel Visit Åland eller Business Lab Åland, ska marknadsföra försäljning av åländska industritomter till företag i Mälardalen och Stockholm.
– Då kan vi få hit företag och ställa sedan snabbt ställa om yrkesutbildningen för att tillgodose deras behov.