Det är 36 år sedan Anders Eriksson valdes in i lagtinget, eller landstinget som det hette då. Men nu lägger han lagtingskostymen på hyllan.
– Jag är inte så jättehungrig längre, säger han.
Förutom att hungern inte längre finns, känner Anders Eriksson också att debattklimatet förändrats, inte till det tuffare, men det är inte lika renhårigt längre, menar han.
– Debattklimatet är inte tuffare, men det är mycket som sker bakom ryggen nu.
Den tredje orsaken är att sakfrågorna, de som han anser vara viktiga för Åland, inte debatteras längre så mycket som de borde.
– Vi borde debattera självstyrelsen, det svenska språket, digitaliseringen och ekonomin. Det diskuteras nästan aldrig i lagtinget. I stället debatteras frågor om han och hon och hen.
Men även en avgörande händelse i våras spelar in. Anders Eriksson föll och skadade huvudet allvarligt. Det gav tid att fundera på vad som är viktigt i livet.
– Jag kanske vill hinna göra annat, jag är 63 år gammal och skulle ha kunnat vara pensionär redan.
Besvärligt
Med allt detta sagt lyfter Anders Eriksson det främsta skälet, den äkta makan Peggy Eriksson, som är ordförande för Ålands framtid.
– Jag må vara gammalmodig, men det är ganska besvärligt att gifta makar har de framträdande posterna i partiet. Jag har alltid känt att jag behandlat Peggy styvmoderligt för att ingen ska tycka att jag drar hemåt. Men hon brinner verkligen för politiken, medan jag börjar bli lite uppbrunnen. Så nu är det min tur att sköta markservicen.
Hur har politiken förändrats under dina 40 år?
– Det djup och den kunskap och engagemang som fanns för självstyrelsen har minskat. Sociala medier och snuttifieringar och populismen har gjort det ytligt.
Men Anders Eriksson menar att det inte är unikt för Åland, politiken i hela världen har blivit mer styrt av sociala medier.
Han säger också att han märkt att Åland går mer mot tjänstemannastyre.
– Det är ett hot mot demokratin när den riktiga kunskapen hos politikerna tunnas ur och den politiska styrningen är dålig. Då blir det i praktiken att tjänstemännen styr. Många tjänstemän prioriterar det som är viktigt för deras egna fögderier, men de har inte helhetsbilden.
Är det frustrerande att sitta i opposition?
– Det är värre att sitta med majoriteten och stå bakom sånt som inte blir något.
Utmaning för partiet
Peggy Eriksson säger att det är ett stort kunskapsavbräck i partiet i och med att Anders Eriksson slutar.
– Det är absolut en stor utmaning för oss, men vi ska se till att idéerna, visionerna och arbetet går vidare. Det ska inte ta slut med en person, det gagnar alla partier att det kommer in nya hungriga personer och att det samtidigt finns gamla erfarna.
Har ni kandidater som kan fånga upp rösterna?
– Vi hoppas att partiet kan fånga upp rösterna. Vi har våra hjärtefrågor, så man kommer att känna igen sig i vårt valprogram.
Anders Eriksson
• Ledamot i Ålands lagting för Centern första gången från den 1 november 1987.
• Ledamot i Ålands landskapsregeringen 1991-1999.
• Bildade tankesmedjan Ålands framtid, som sedan ställde upp i lagtingsvalet 2003 som parti.
• Ledamot i Ålands lagting 2003-2015.
• Ledamot i Ålands lagting 2019-2023.