Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) har redan gått ut med att hon kandiderar i lagtingsvalet, och har nyligen bestämt sig för att även kandidera i kommunalvalet i Jomala.
Varför ställer du upp igen?
– För att jag tycker att jag samlat erfarenhet från olika områden och vill dela med mig av det och vara en tillgång för partiet. Eftersom jag fick förtroendet att vara minister vill jag förvalta det och försöka bli invald i lagtinget igen.
Vilka frågor blev halvfärdiga, som du vill arbeta vidare med?
– Det finns mycket att jobba vidare med. Det äldrepolitiska programmet är snart klart och där ska man ta fram åtgärder för att förverkliga det.
Under sin tid som minister startade Annette Holmberg-Jansson även ett treårigt projekt för barns och ungas hälsa och välmående.
– Det vill jag fortsätta att jobba med.
En viktig fråga för Annette Holmberg-Jansson är också bostadsbyggandet.
– Jag vill också få i gång att man bygger bostäder som är anpassade för de äldre. Jag vill ha ett åldersanpassat samhälle.
Antal röster i valet 2019: 208
Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) kandiderar i både lagtingsvalet och i kommunalvalet i Mariehamn.
– Jag tycker att jag har mycket bra att ge till ålänningarna. Jag har också påbörjade projekt inom infrastruktur- och miljösektorn. Jag har också ett intresse för frågor inom den sociala sektorn.
Vilka projekt känner du att blir halvfärdiga?
– Samhällsutvecklingen tar aldrig slut. Men snart har vi klart ett program för vattenförbättrande åtgärder för våra inre vikar och sjöar och inom infrastruktursektorn har vi skärgårdstrafiken. Den behöver förändras och inte heller det är klart.
Ekonomin, förutsättningarna för näringslivet och miljön är viktiga frågor inför valet och Christian Wikström menar att de frågorna hör ihop.
Du blev inte invald i lagtinget, men fick bli minister. Blev det som du hade tänkt dig?
– Jag hade inte tänkt så mycket. När jag fick jobbet tänkte jag att jag ska göra så mycket jag hinner och kan och om folk tycker om det kanske jag har en chans att komma in i lagtinget.
Antal röster i valet 2019: 19
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) ställer inte upp i valet i höst. Orsakerna är många, menar han.
– Jag har varit med i politiken sedan 1999 och hoppade av inför valet 2015. Sen blev jag övertalad att ställa upp i valet 2019.
Det ledde till att Fredrik Karlström fick en ministerpost. Men nu vill han göra annat.
– Nu ska jag tillbaka till mina företag och så har jag lite andra planer. Jag är 50 år och har förhoppningsvis 30 aktiva år kvar så jag hinner med en ny karriär.
Inom vad?
– Jag har lite planer och idéer. Jag gillar förändring och gillar inte att de kommande fyra åren skulle se likadana ut som de fyra föregående.
Fredrik Karlström menar att han blir klar med en del ärenden under den här mandatperioden, exempelvis skattegränsen, Grit lab och även flygtrafiken till Helsingfors löser sig snart, säger han.
– Det finns alltid saker att göra, men jag lämnar över till en ny generation som får ta över nu.
Antal röster i valet 2019: 338
Vicelantrådet Harry Jansson (C) ställer upp både i lagtingsvalet och kommunalvalet i Jomala.
Varför?
– Jag brinner för självstyrelsen och den här mandatperioden var ingen annan lik. Vi behöver en ny start med ett normalt samspel med Helsingfors.
Harry Jansson menar att pandemin gjorde att regeringen Sanna Marin inte gav revisionen av självstyrelselagen den tid den krävde.
– Det behövs politiskt engagemang av större mått.
Därför har Harry Jansson förhoppningar på den kommande mandatperioden att relationen med Helsingfors förbättras.
– Jag måste säga att förstärkningen av den åländska representation i Helsingfors är en av de saker jag är mest nöjd med. Den utföll över förväntan.
De två frågor som är viktiga för Harry Jansson i det kommande valet är självstyrelsen och allt vad det innebär. Och så den havsbaserade vindkraften.
– Redan nu finns ett politisk samförstånd att oberoende hur det går i valet erbjuder vi förutsättningar för etableringen.
Du blev minister för första gången trots din långa erfarenhet. Blev det som du hade tänkt dig?
– Nej, på grund av pandemin blev det så absurt så att jag tror att andra har svårt att förstå. Men det var bara att gilla läget och jobba vidare.
Antal röster i valet 2019: 457
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) ställer upp i både lagtingsval och kommunalvalet i Jomala.
Varför?
– När jag nu haft möjligheten att jobba som minister och fått en otrolig insyn vill jag fortsätta. Som minister har jag sett hur liten förvaltning vi egentligen har och att det inte går att genomföra allt på en gång. Jag vill vara med och fortsätta jobbet med det jag brinner för.
Annika Hambrudd säger att det finns många ärenden inom hennes ansvarsområden som går in i nästa mandatperiod och nämner bland annat den nya läroplanen som ska tas i bruk och vidareutvecklingen av Högskolan på Åland.
Två frågor som hon vill driva i valkampanjen är att ha en välmående personal inom äldre- och barnomsorgen samt barn och ungas välmående.
Det blev en rivstart för dig i politiken när du blev minister. Blev det som du hade tänkt dig?
– Nej! Som minister är man väldigt ensam. Man har tjänstemän, men den politiska vardagen är ensam. Och man kan inte bara driva Centerpolitik, man måste kompromissa med resten av regeringen.
Annika Hambrudd blev också överraskad av debattklimatet i lagtinget.
– Man har hört om det, men det är en helt annan sak att sitta i salen. Det är inte alla gånger konstruktivt, säger hon.
Antal röster i valet 2019: 97
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) ställer upp för omval i lagtingsvalet. Hon kandiderar inte i kommunalvalet i hemkommunen i Brändö. Hon menar att det är svårt att kombinera eventuella lagtings- och kommunaluppdrag med anledning av det geografiska avståndet.
Hon väljer att kandidera igen på grund att sitt intresse för politik och samhällsfrågor.
– Jag vill fortsätta att vara med och utveckla Åland.
Det är många frågor som ännu behöver åtgärdas, menar hon.
– På lång sikt är det digitaliseringen, där släpar vi ohjälpligt efter.
Veronica Thörnroos vill också fortsätta arbeta med självstyrelserevisionen.
– Det blir allt viktigare att vi säkrar vår position. Vi bara måste orka baxa den framåt. Även ekonomin och inflyttning är frågor som man måste jobba med hela tiden.
Veronica Thörnroos menar också att skärgårdstrafiken och kommunikationen till Sverige blir viktig att lösa, menar hon, när snabbrutten mellan Mariehamn och Kapellskär försvunnit.
Antal röster i valet 2019: 591
Finansminister Roger Höglund (C) kandiderat både i lagtingsvalet och i kommunalvalet i Finström.
– Vill man vara med och påverka, då bör man ta det via politiken, säger han.
Blir något halvfärdigt inom ditt område, som behöver gå vidare till nästa mandatperioden?
– Så är det alltid, fyra år går ganska fort och speciellt som jag kom in ett år senare.
Roger Höglund menar att den stora frågan är hur Paf-medlen ska användas och fördelas.
– Vi har inte haft samsyn mellan partierna i den frågan.
Vilka två frågor blir de viktiga för dig i kampanjen?
– Frågor om finanser. Vi behöver en stabil ekonomi.
Roger Höglund säger också att han vill driva frågan om modernisering och då handlar det om många områden där man kan bli effektivare. Det finanspolitiska ramverket är en del av det.
– Det gäller också styrelser och hur de ska bli mer proffsiga, och om digitalisering.
Det här var din första riktiga mandatperiod och du blev snabbt minister, blev det som du tänkt dig?
– Jag tror inte man kan tänka sig hur det är att vara minister förrän den dagen man sitter där. Det är så många olika frågor. Det är otroligt lärorikt och det har ju aldrig funnits en utbildning för det, det handlar om erfarenhet och intresse, säger han.
Antal röster i valet 2019: 120