Den första partiledardebatten inför lagtingsvalet i oktober går av stapeln under Mässan i Baltichallen på lördagen. Ålandstidningens politiska redaktör Nina Smeds och publisher Daniel Dahlén leder debatten. Deltar gör partiledarna Veronica Thörnroos (C), Peggy Eriksson (ÅF), Camilla Gunell (S), Stephan Toivonen (ÅLD) och Katrin Sjögren (Lib) samt talespersonen Erica Scott (HI) och partiföreträdarna Anthonio Salminen (MSÅ) och Christian Wikström (Ob).
Den första ämnet är ekonomi. Daniel Dahlén presenterar frågeställningen. Vad behöver göras inför en kommande lågkonjunktur?
Politiken ska skapa förutsättningar för företag att verka, säger Christian Wikström och nämner bland annat vikten av bra kommunikationer.
– Nyckeln till en fortsatt framgångsrik åländsk ekonomi är inflyttning, inflyttning, inflyttning. Vi måste bli fler människor, det är bara så som ekonomin på Åland kan växa, säger Camilla Gunell.
Erica Scott säger att de största affärsmöjligheterna finns i omställningen till ett hållbart samhälle medan Veronica Thörnroos vill se ett utökat samarbete inom det offentliga Åland, digitalisering och ökad inflyttning. Hon nämner också att den havsbaserade vindkraften kan ge goda möjligheter till ökade inkomster.
Att spara är en väg som nämns av flera av debattörerna. Anthonio Salminen talar om betydelsen av att prioritera och vara effektiv inom den offentliga sektorn.
– Det finns inte utrymme för kostnadsdrivande reformer. I så fall måste man omfördela och ha en stram budgetering, säger Katrin Sjögren.
”Total överbyråkratisering”
Många svar handlar om skattegränsen. Bland andra Peggy Eriksson nämner att den frågan behöver lösas.
– Om vi inte ska få ett nytt parti till nästa val som säger ”skattegränsen ska bort”, måste vi kanske börja med att ersätta företagen för de kostnader de har. Någon form av transportstöd, säger Stephan Toivonen.
Nina Smeds frågar deltagarna vad som behöver göras gällande skattegränsen.
– För det första måste man få in skattegränsen som ett prioriterat område i den nya finländska regeringens regeringsprogram. Och man måste fortsätta att samarbeta effektivt och intensifierat med tullmyndigheten och andra för att hitta lindringar, säger Camilla Gunell.
En total överbyråkratisering råder, säger Katrin Sjögren.
– Det måste gå att fortsätta jobba med de här frågorna och göra det så smidigt som möjligt.
Peggy Eriksson säger att det finns möjligheter inom EU-regelverket till ett förenklat förfarande.
– Vi behöver jobba mot Helsingfors med tydliga visioner, vi behöver jobba inom EU och inom Nordiska rådet med att lyfta det som anses vara gräshinder, säger hon.
Kompensation
Christian Wikström tycker att man på Åland behöver samlas och säga att ”det här fungerar inte längre, vi måste komma vidare”.
– EU är fullt av undantag, säger han.
Enligt Erica Scott är skattegränsen en fråga där det inte finns några ideologiska skiljelinjer.
– Det är en fråga där Åland behöver stå enat och göra allt vi kan på alla nivåer för att komma vidare.
Veronica Thörnroos säger att utan skattegränsen försvinner passagerar- och ropaxtrafiken till Åland. Hon tror inte heller att man kan räkna med stöd från finska staten för trafiken mellan Åland och Sverige.
– Det är nog ett sätt att dra Åland väldigt, väldigt nära Finland.
Stephan Toivonen tar på nytt upp sitt förslag om att ersätta företagare för merkostnader. Även Anthonio Salminen är inne på den linjen.
– Eftersom skattegränsen har gynnat Åland kanske det offentliga behöver kompensera dem som är drabbade i näringslivet, säger han.
Sälj hela skärgårdsflottan
Den ekonomiska diskussionen avslutas med frågan hur landskapsregeringen ska spara pengar.
– Vi gynnar, via skärgårdstrafiken, näringsverksamheten på Föglö. Där har vi möjlighet att minska trafiken och styra den till våra privata rederier så att de får verksamhetsförutsättningar, säger Christian Wikström.
– Jag tror att hela skärgårdsflottan borde säljas ut. Vi borde ta in alltihop på totalentreprenad, säger Veronica Thörnroos.
Peggy Eriksson vill få bort onödigt dubbelarbete. Camilla Gunell säger att man måste stoppa slöseriet.
Erica Scott säger att ju snabbare Åland ställer om och gör sig fritt från fossila bränslen, desto mer pengar sparar man.
– Det vet vi och det är bara att sätta i gång.
Stephan Toivonen nämner inga sparåtgärder. Det är genom utveckling av exporten som man får mer intäkter och bättre BNP, säger han.
Anthonio Salminen säger att han vill vara lite konkret.
– De största pengarna går till ÅHS, skärgårdstrafiken, Ålands gymnasium och sådana poster. Ska man vara riktigt ärlig som politiker är det de posterna man måste titta på.
– Man måste sätta små sparprocenter här och där och helt enkelt skära i budgetarna även på de områden som ömmar, säger han.