Biträdande avdelningschef på infrastrukturavdelningen, Niklas Karlman, säger att alla husbilar är personbilar till fordonsslaget i fordonsregistret.
– Men alla husbilar har även tilläggsbenämningen ”husbil”.
Han förklarar att det i bokningssystemet på webben går att välja mellan person- eller paketbil med en höjd över 2,1 meter, eller husbil med en höjd över 2,1 meter.
– Här ska man alltså välja husbil om man har en husbil – inte personbil. I korthet kan man säga att det gäller att följa fordonets registreringsuppgifter i sin helhet, inte bara delvis.
Är det korrekt att kunder kan avhysas utan ersättning om de har råkat boka felaktigt?
– Har man bokat fel har färjan rätt att neka ombordkörning eftersom det kan påverka färjans möjlighet att tillgodose andra resenärers bokningar. Gällande återbetalning kan det variera från fall till fall, det är alltid bäst att ta kontakt med Ålandstrafiken och förklara sin situation.
Borde Ålandstrafikens regelverk göras tydligare och mer lättförståeligt?
– I det här specifika fallet vet jag inte exakt vad som har hänt, det är alltså svårt att säga om det saknas tydlighet.
Men borde de förtydligas rent generellt?
– Min uppfattning är nog att regelverket inte alltid är enkelt, men tydligt nog gällande fordonstypen. Om detta fall skulle visa att regelverket borde preciseras, ser vi inte negativt på det. Därför vore det nyttigt om resenären i fråga hörde av sig.
Hör det till vanligheterna att resenärer medvetet uppger en felaktig fordonstyp för att komma billigare undan?
– Jag har svårt att uttala mig om huruvida det sker i misstag eller om man medvetet uppger fel fordonstyp. Men nej, det är inte vanligt enligt min uppfattning.