Förra veckan skickade LR en förtydligad begäran om ett förhandsbesked till Social- och hälsovårdsministeriet om att finska staten ska står för de testningskostnader som uppstår till följd av den nya lagändringen om inresor. Ålandstidningen rapporterade om det förra veckan.
Det första svaret från ministeriet var bara en kort hänvisning till en förordning som är ute på remiss och som kan antas först i september. Enligt ministeriet har det inte gått att lova något stöd förrän det är klart.
Finansministern Roger Höglund (C) sade förra veckan att det finns flera problem för Ålands del i förordningen. Bland annat fungerar inte finansieringsmodellen, och det finns inget besked om hur stor andel av kostnaderna som ska täckas av staten.
Enigt det nya svaret från ministeriet, som kom i går, ersätter staten kostnaderna via statsunderstöd.
– Jag är mycket glad att det nya svaret motsvarar det muntliga besked jag fick redan förra veckan, men som inte syntes i det första svaret. Så mycket tydligare svar än så här tror jag inte att man kan få, säger Mats Löfström.
Enligt honom har beskedet från tjänstemännen på ministeriet varit att man inte har velat utlova något skriftligen förrän förordningen är politiskt fastställd i finska regeringen.
– Men de bedyrade redan förra veckan att de kommer att hitta en lösning. Efter det har man varit i kontakt med ansvarig minister Krista Kiurus (SDP) stab och fått i uppgift att skriva ett svar, säger Mats Löfström.
”Förordningen råddade”
Han säger att principbeslutet från i höstas, alltså att staten ska täcka de kostnader som uppkommer direkt till följd av Helsingforsregeringens coronahantering, är politiskt förankrat både i regering och riksdag.
– Det är förordningen som har råddat till det hela, den har inte förankrats politiskt och har skapat en stor osäkerhet. LR behövde ett förhandsbesked för att kunna genomföra testningarna av inresande. Enligt mig kan man nu känna sig trygg med att kostnaderna täcks.
Fanns det förståelse bland tjänstemännen att LR behövde få svar snabbare än september?
– Man förstod det. Den tjänsteman som gav mig det muntliga beskedet och som sedan undertecknade det knapphändiga första svaret sade att han förstod, men att han inte kunde föregå att man politiskt slår fast vad som ska gälla. Men han började jobba med det i fredags trots att han var på semester och fick även politisk välsignelse för att skriva ett tydligare svar.
– Jag förstår också tjänstemännens situation, man kan inte lova något som kanske inte håller, även om det med 90 procents sannolikhet gör det. Men nu kände han den politiska uppbackningen.
Hade det inte varit bättre att skicka ut förslaget till förordning när den ansvariga ministern och tjänstemännen inte är på semester?
– Absolut, hela den här soppan är bara jätteolycklig. Jag är själv ganska överraskad över att man skickade ut utkastet mitt i juli, och utan politisk förankring. Det föranledde en osäkerhet och skapade mer frågor än vad som hade behövts just nu.
– Men det är ett svar som andas ödmjukhet. Det blev ett bra avslut på den här soppan. I höst måste man satsa på att återuppbygga tilliten till regeringen som har fått sig en törn under pandemin.