Skilsmässan mellan Sverige och Finland ska firas under ett helt år på Åland.
Och statsminister Matti Vanhanen deltar i festligheterna.
KULTUR I går presenterade landskapsregeringen och deras samarbetspartner alla aktiviteter som ska äga rum för att uppmärksamma märkesåret 2009.
I år är det 200 år sedan Åland tillsammans med Finland skildes från Sverige och blev en del av det ryska riket. För Ålands del var detta starten på den process som ledde fram till självstyrelsen vi har i dag.
-2008 satsade vi på kriget. I år firar vi freden, säger lantrådet Viveka Eriksson.
Fira eller hedra
2009 kan Åland se tillbaka på händelserika 200 år. Det firar man med utställningar, konferenser och temadag i de åländska skolorna. Landskapsregeringen vill framförallt lyfta fram Åland som utpost, mellanland och brygga. Först mellan Sverige och Ryssland och sedan mellan Sverige och Finland, och hur detta har format den åländska identiteten.
-Ska man använda orden fira, hedra eller uppmärksamma? Det är någonting vi diskuterat mycket, säger Eckerös kommundirektör Jörgen Lundqvist.
-Sverige förlorade under kriget en tredjedel av sin yta, många dog, kriget var fruktansvärt. Men samtidigt innehöll denna händelse embryot till det som skulle leda till Finlands självständighet och Ålands självstyrelse. Vi vill framförallt markera att där var vi då och nu går vi framåt. Det är värt att högtidlighålla, säger han.
Vanhanen på besök
En del av jubileumsprogrammet är redan färdigplanerat, men Viveka Eriksson presenterade också ett par nyheter vid gårdagens pressträff. Nu är det till exempel klart att Finlands statsminister Matti Vanhanen kommer att närvara vid invigningen av museets sommarutställning "Utpost, mellanland & brygga- på jakt efter Ålands identitet efter 1809." Men han klipper inte bandet. Det gör historikern och författaren Herman Lindqvist.
Åländsk självbild
Ålands museum och Ålands konstmuseum samarbetar med Ålands fredsinstitut i sommarutställningen. Den tar ett avstamp i händelserna efter 1808-1809 och beskriver hur den åländska identiteten och självbilden utvecklats efter händelserna, fram till i dag.
Till utställningen har åtta konstnärer och fyra skribenter valts ut att medverka. Konstverken består av poesi, fotografi, bildkonst, skulptur, textil, videoinstallation, musik och väcker tankar och diskussion kring hur vi som individer förhåller oss till den sociala och politiska miljön som omger oss.
Åland på skansen
Kultur- och skolminister Britt Lundberg(c)berättade att teater Taimines turnépjäs för högstadier och gymnasier har bjudits in av landskapsregeringen. Och Jörgen Lundqvist passade på att berätta att postrodden ska lyftas fram under märkesåret.
-Den åländska postroten har ju varit en verklig brygga mellan länderna, säger han.
Vad händer då mellan Åland och Sverige?
-I maj deltar Åland i en temavecka om Märkesåret 1809 på Skansen i Stockholm med åländskt deltagande. Jag kommer att hålla tal och åländsk mat och kultur ska presenteras, säger Viveka Eriksson.
Till invigningen av museets sommarutställning kommer Matti Vanhanen.
-Men tyvärr kan inte Sveriges statsminister Fredrik Reinfelt komma på grund av det stundade svenska EU-ordförandeskapet. Vi försöker istället få hit en känd minister i betydande ställning, säger Sveriges generalkonsul Bertil Jobèus.
Ålandstidningen