Under hösten har Tobaksfri Duo gjort klassbesök till elever i årskurs sex och informerat om tobakens skadeverkningar. De som väljer att skriva kontrakt på att avstå från tobak får förmåner och möjlighet att delta i aktiviteter.
I fredags ordnade Tobaksfri Duo bowling. Unga från olika skolor på Åland samlades för att snöra på sig bowlingskorna, kasta klot och fika gott på Idrottsgården.
André Boström och Gustav Jansson går i årskurs fem och sex i Föglö skola. Där är de kända som kompisduon ”Atte och Gutte”, berättar de.
– Alla barn på Åland borde skriva på kontraktet, säger Gustav ”Gutte” Jansson.
– Man förlorar ingenting på det, säger André ”Atte” Boström.
Nellie Häggblom och Anastasia Gaile är sjätteklassare i Ödkarby skola. De fick reda på att Tobaksfri Duo ordnade bowling under jullovet av sin lärare.
– Vi gillar att bowla. Det är kul när man får ner käglorna, men när man inte lyckas blir man så frustrerad att man snubblar på kanten, säger Nellie Häggblom.
– Jag kommer inte att vilja prova eller börja med tobak. Det luktar hur äckligt som helst och skadar lungorna, säger hon.
Självklart nej
Harry Dönnes och Emil Öström går i 6A och 6B i Övernäs skola. En stor del av deras fritid går åt till att spela fotboll, de är med i samma IFK-lag. För sportkillar som dem var det inte ett svårt beslut att skriva på kontraktet om att avstå från tobak.
– Bowling är en kul grej att göra och aktiviteten erbjöds gratis, säger Emil Öström.
Klasskompisarna Felix Lundberg och Mathilda Back från årskurs sex i Sunds skola såg bowlingen som en chans att hitta på något tillsammans. Tobak är inget de har sett förekomma i sin skola.
– Det närmaste någon har kommit att använda tobak är i skämt, säger Felix Lundberg.
– Det kan bli vanligare i högstadiet, men jag tänker stå emot. Pappa har redan sagt att jag ska låta bli, säger Mathilda Back.
95 procent skriver på
Stina Lindstam, projektkoordinator inom ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) och samordnare för Tobaksfri Duo, är nöjd med den breda uppslutningen. Hon började jobba som samordnare i oktober 2023, och jullovsbowlingen är den första aktiviteten som ordnas på länge.
– Vi vill visa att det händer saker och att vi kan erbjuda medlemmarna något roligt, säger hon.
När är rätt läge att börja prata med barn om tobakens skadeverkningar?
– Så tidigt som möjligt egentligen. Men också när de är tillräckligt mogna och förstår innebörden, i femman-sexan kan man diskutera det.
Stina Lindstam har mött många elever i mellanstadiet och pratat om ANDTS, och märker att barnens kunskaper varierar.
– En del pratar om det hemma, andra gör det inte. Majoriteten har ganska bra koll, säger hon.
Skriver alla på kontraktet?
– Nästan alla, 95 procent.
Vad är Tobaksfri Duo?
En kontraktsmetod för tobaksprevention som främst riktar sig främst till årskurs 6-9, och samordnas av Folkhälsan på Åland.
Stina Lindstam är projektkoordinator inom ANDTS och samordnare för Tobaksfri duo Åland. Hon informerar skolelever om bland annat innehållet i tobak, om skador och sjukdomar som kan förekomma om man brukar tobak samt om hur tobak påverkar miljön.
De elever som vill får sedan ingå ett avtal om att var tobaksfria. Avtalet ingås med en tobaksfri, vuxen peson.