Åbo Akademi har i en rapport analyserat röstningsmönster från det finska riksdagsvalet den 2 april. Kandidatens kön, ålder och utbildningsnivå har en stor betydelse för hur befolkningen väljer att rösta, i synnerhet bland kvinnorna. Tidigare erfarenheter inom politiken är också viktigt för väljarna.
Enligt rapporten finns stora klyftor mellan liberala och konservativa värderingar. Kvinnor är i medeltal mer värdeliberala än män. I sammanställningen kan man se att gamla mönster från föregående val tenderar att upprepa sig.
Sannfinländarna var det populäraste partiet bland männen. Hela 26 procent av männen, var tredje man i arbetsför ålder, valde Sannfinländarna. Partiet var dessutom det populäraste i samtliga ålderskategorier förutom för de över 65 år. 60 procent, nästan tre fjärdedelar av partiets alla röster kom från män i åldrarna 18-64 år. Samlingspartiet var ett annat populärt parti bland de manliga väljarna.
Bland de kvinnliga väljarna var Socialdemokraterna populärast. Ungefär en fjärdedel av kvinnorna valde partiet. Bara 12 procent av kvinnorna valde Sannfinländarna.
De Gröna tappade de yngre
Bland pensionärer var Samlingspartiet det populäraste partiet följt av Socialdemokraterna och Centerpartiet.
I åldrarna 18-24, röstade 24 procent av kvinnorna och 11 procent av männen på Socialdemokraterna. En tredjedel av de yngre männen röstade på Sannfinländarna medan siffran låg på tolv procent för de unga kvinnorna. För de yngre kvinnliga väljarna var Vänsterförbundet och de Gröna populära med ungefär 15 procent vardera. För männen endast 7-8 procent.
De Gröna tappade en stor del av sina yngre väljare jämfört med år 2019 då hela 30 procent i åldersgruppen 18-24 röstade på dem. I årets val röstade endast tolv procent av åldersgruppen på partiet. Dock bör man ha i beaktande att det tillkommit flera nya väljare.
Natomedlemskapet var viktigast för finländarna
Samlingspartiet och Socialdemokraterna fick flest röster från de större städerna i södra Finland. Svenska folkpartiet blev det största partiet i vissa regioner längs med kusten där en större andel svenskspråkiga finländare bor.
När det gäller sakfrågor i riksdagsvalet har beslutet om att gå med i Nato fått starkast stöd. Även demokratin i Finland har fått starkt stöd. De Gröna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna har varit mycket positiva till Finlands medlemskap i EU medan Sannfinländarna varit negativa till det. Den tidigare regeringen med Sanna Marin i spetsen har fått godkänt enligt de flesta partierna. Endast Sannfinländarna är mycket missnöjda.
Sanna Marin är enligt rapporten den mest omtyckta partiledaren. Övriga populära partiledare är Anna-Maja Henriksson, Li Andersson och Sari Essayah.