Före man börjar fixa och dona med blommor och dekorationer är det en god idé att förbereda uteplatsen, vare sig man har en balkong, en altan eller en gård.
– Det är jättebra om man börjar med att städa utrymmet och gör ett rejält grundjobb, det blir mycket trevligare, säger Jill Mäkilä.
Trämaterial kan med fördel behandlas med linoljesåpa som är miljövänligt och bra för möbler och däck. Förutom rengöring har oljan en impregnerande effekt om man inte blandar den med så mycket vatten.
– Det är bra att olja in möblerna nu direkt på våren.
Börja med vårblommorna
När det är städat och fint är det bara att sätta i gång och plantera. Jill Mäkilä tipsar om att vänta med sommarblommorna fram till mitten av juni och i stället hålla sig till vårblommor som klarar av kalla nätter.
– Tänk i säsong. Det är ännu minusgrader på nätterna och växterna fryser. Du kommer att få göra om eller vänta på vackra blommor sent om du är för tidigt ute.
Några blommor som klarar vädret just nu är violer, penséer, förgätmigej och bellis.
– Fokusera på några krukor och gör riktigt fint i dem.
Medelhavsväxter som oliv- och citronträd som har stått inne över vintern måste vänja sig vid solen innan de kan stå i direkt solljus.
– Sätt ut dem i skuggiga lägen. Fast de är solälskare måste de vänja sig, de är som vi människor och bränner sig.
Ett knep är att ställa dem på en plats där de får både skugga och sol under dagen.
Viktigt att mata
Om man har blommor som har stått inne över vintern kan man ge dem ny näring på våren. I nya växter håller den näringsrika jorden ett tag innan den äts upp av växten och gödsel bör tillföras.
– Om man har haft bra jord behöver man inte kasta den utan kan förbättra den med gödsel. Om man har haft sämre jord kanske det lönar sig att byta ut den helt.
Jill Mäkilä understryker vikten av att mata sina blommor.
– Du får en rikligare blomning med näring. Läs på vilken typ av gödsel blommorna behöver.
Det kan även vara bra att se över om ens befintliga växter behöver större krukor.
– Använder du för små krukor hämmar det växten.
Skapa harmoni
Vad kan man mer göra för att öka mysfaktorn och trevnaden på uteplatsen? Att hålla sig till en stil är ett av Jill Mäkiläs råd.
– Krukorna behöver inte vara likadana men du får ett lugnare intryck med en enhetlig stil.
Det samma gäller valet av blommor.
– Även om du älskar färg kan du hålla dig till några färger när du planterar. Man kan göra det väldigt personligt även om man har en grundtanke att man inte blandar precis allt.
Hon tipsar även om att göra fint med textilier och prydnader.
– Sätt ut fina, sköna kuddar och någon filt så att man kan sitta ute om det är lä. Det finns även fina prydnadsgrejer om man tycker om sånt. Ha något som överraskar.