Det är en krispig men klar söndag och på bryggan vid Lilla holmen kommer den ena vinterbadaren efter den andra gåendes i badrock för att ta ett förmiddagsdopp. Den nygamla hälsotrenden lockar allt fler, och många som provar fastnar rejält.
– Jag har gått hit för att ta lite endorfiner. Man blir så pigg och längtar efter det. Jag provade på det i ungdomens dagar men inte så här återkommande, säger Kickan Franzén.
Nyfikenheten är stor och nyligen började Lena Fridlund hålla helgkursen ”Njut av kallbad – andas dig frisk” i samarbete med ABF och Ålands motionsförbund. Ålandstidningen deltog vid söndagens kurstillfälle på nybörjarnivå, där man först får lära sig om andning och sedan bli guidad genom ett bad.
Lena Fridlund berättar att djupandning och kallbad i kombination ger en rad hälsofördelar: minskad stress och oro, ökad skärpa och fokus, bättre sömn och immunförsvar.
– När jag gör det mår jag bättre efteråt och effekten håller i sig lång tid efter. Har jag badat på morgonen är jag pigg hela dagen, säger hon.
En finsk studie från Oulu universitet visar att de som kallbadar regelbundet också upplever minskad smärta och spänningar i kroppen.
Andningen hjälper till
Lena Fridlund blev inspirerad av en kompis att prova på kallbad, sedan i höstas är det en del av hennes dagliga ritual.
– Att bada är en vana där jag gör någonting bara för mig. När jag hade börjat bada regelbundet fick jag höra talas om att andning gör skillnad för upplevelsen och började utforska det.
Den nederländska äventyraren och kallbadförespråkaren Wim Hof, även kallad Iceman, ligger bakom olika andningsmetoder, och det är bland annat dem Lena Fridlund använder sig av.
– Andningen som vi provar innan vi går till badet ökar syresättningen i blodet och hjälper kroppen att få mer effektiv blodcirkulation. Det gör bland annat att fingar och tår klarar sig bättre från att bli kalla. Andningen hjälper en också att fokusera och kunna hantera kylan, säger hon.
Andningen gör att man klarar att förlänga tiden i vattnet och på så sätt få ut ännu mer nytta. Lena Fridlund har tränat sig till att kunna vara tio till femton minuter i nära nollgradigt vatten.
Pirrigt premiärdopp
Terese Yttring är kursdeltagare och har aldrig kallbadat tidigare, det är nervöst att ta klivet ner i det tvågradiga vattnet. Men efteråt känns det bra.
– Det gick bättre än jag hade förväntat mig, det var skönt! Jag trodde att jag skulle reagera annorlunda än vad jag gjorde, men andningen hjälpte till att hålla lugnet.
Hur kan man beskriva känslan?
– Jag kände mig mer stel än kall. Lena fick säga åt mig några gånger att sänka axlarna, så fort de kom ner klarade jag av det bättre. Visst var det kallt, men när jag väl hittade andningen kunde jag njuta. Jag kunde ha stått i en liten stund till, säger Terese Yttring.
– När vattnet rör sig så känns det som sammet som dras mot huden, säger Lena Fridlund.
Gå inte ensam
Galenskap, anser vissa. Testa, tycker Lena Fridlund.
– Det är dumt att tycka något om något man inte har provat. Hälsofördelarna är många.
Finns det några risker?
– Man reagerar olika när man kommer ner i vattnet från gång till gång. Dagsformen påverkar mycket och det är viktigt att lyssna på signalerna och inte forcera. Man ska ha respekt för att det är en chock för kroppen. Har man någon sjukdom eller något annat hälsotillstånd där det kan vara olämpligt med den fysiska påfrestningen ska man alltid prata med sin läkare innan man provar.
Hon tillägger:
– Gå inte ensam och kallbada, gå tillsammans med någon. Det är tryggare och dessutom är det ofta en fin social upplevelse.
Ålandstidningens reporter Linda Blix kallbadade för första gången – så var det:
– Kallt, uppfriskande, härligt. Vattnet är två grader, ändå reagerar kroppen förvånansvärt lugnt, det är händer och fötter som fryser. Första tanken när jag lyckats sänka ner kroppen under ytan är ”yes, jag gjorde det!”. Adrenalinet rusar genom ådrorna, rushen genom kroppen är belöningen. Efteråt infinner sig en känsla av välbefinnande och jag är mer klartänkt resten av dagen.
– Jag tror att de förberedande andningsövningarna underlättade. Det gjorde att jag var avslappnad i kroppen, jag hade bestämt mig för att klara det.
Att tänka på:
– Ha med en kompis, så att ni är två.
– Välj ett badställe där det är lätt att komma upp, gå i antingen från stranden eller från en bra stege.
– Ta av blöta badkläder fort, badrock tycker jag är bra.
– Använd gärna badskor och mössa.
– Ta djupa andetag och ta det lugnt när du sänker dig i vattnet.
– Doppa inte huvudet om du inte är en van vinterbadare
– Ha med något varmt att dricka efter badet.