Enligt en studie vid Stockholms universitet är det vanligaste nyårslöftet att träna mer. Det näst vanligaste löftet är att gå ner i vikt, och på tredje plats kommer att äta hälsosammare. Ändå tycks det vara svårt att hålla dessa löften. Varför? Sofie Laurenz är legitimerad dietist med en master inom klinisk nutrition från Göteborgs universitet och har coachat många personer genom åren. Enligt henne handlar det ofta om orealistiska mål.
– Många går ut alldeles för hårt och sätter upp en plan som är otroligt tuff i förhållande till hur de brukar leva.
Vanor A och O
Nyckeln är att hitta hälsosamma vanor som håller i sig över tid, något som tycks vara lättare sagt än gjort.
– Vill du hitta en ny vana behöver du sätta upp en plan som du orkar leva med dag ut och dag in. Det är så nya vanor skapas vilket leder till resultat som du kan bibehålla över tid.
Hon tror på nyårslöften i kombination med motivation och en plan.
– Det är definitivt inte lätt men det är inte omöjligt heller. Hemligheten är att du behöver ändra på dina vanor, rutiner och beteenden om du faktiskt vill åstadkomma en förändring.
Fokus på hälsa
Att dras med i vågen av nyårslöften behöver inte vara något negativt och ohållbart, det kan tvärtemot vara motiverande enligt Sofie. Ett nyårslöfte hon önskade att fler skulle ha är att äta hälsosamt.
– Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 30 till 50 procent och förebygga upp till en tredjedel av cancerfall.
Enligt henne är en hälsosam kost alltid värt det.
– Hälsosamma matvanor räddar liv.
Kosten möjligt hot
I kontrast är ohälsosamma matvanor ett hot mot folkhälsan.
– En fjärdedel av befolkningen riskerar att insjukna eller dö i förtid av livsstilssjukdomar på grund av sina matvanor.
Efter tobak är kosten den mest bidragande orsaken till sjukdomar i Sverige.
- Mer än hälften av alla vuxna män, mer än en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn är överviktiga eller feta.
Mer grönt
Dock finns det inga genvägar till en bättre kost enligt Sofie.
– Stränga dieter håller inte i längden och kan dessutom begränsa hälsosamma livsmedel som gärna ska ingå i en hälsosam livsstil.
Än en gång är det det långa loppet fler borde sikta på.
– Du ska hitta ett sätt du vill leva resten av livet.
Eftersom alla måste äta varje dag är våra matvanor vår viktigaste vana säger Sofie. För många handlar det om att man äter för mycket rött kött och socker, enligt Livsmedelsverkets undersökningar.
– Att äta grönare, lagom mycket och röra på sig mer är vägen att gå.
Öka och minska
Om Sofie skulle få tipsa någon om ett nyårslöfte är det just kosten hon skulle ändra på. Där skulle fokus vara på att äta mer grova grönsaker, baljväxter, fisk, skaldjur, nötter, frön, frukt och bär. Det skulle även innebära att byta till mer fullkornsprodukter, nyckelhåls- eller hjärtmärkta matfetter och oljor och magra mejeriprodukter, samtidigt som man minskar intaget av rött kött, chark, salt, socker och alkohol.
Resa mot toppform
Själv är hennes mål för 2023 att komma i toppform.
– Jag har kvar några extrakilon efter min fjärde graviditet som nu ska bort.
Att vara fyrabarnsmamma, jobba och driva eget gör att de hälsosamma vanorna måste anpassas till hennes livsstil, något hon ofta delar med sig av på Instagramkontot @sofielaurenz.
– Jag tänker göra det till en rolig grej och visa min resa offentligt. Planen är att tappa 10 kilo fett under våren.