I en rapport som heter ”Tillsynsstruktur för utbildningsverksamheterna på Åland” framkommer att allt fler vårdnadshavare klagar till landskapet på skolorna. Rapporten har gjorts på landskapets utbildningsavdelning av en styrgrupp med företrädare för bland annat utbildningsavdelningen
Med klagomål menas bland annat att vårdnadshavare uttryckt oro och missnöje med verksamheten eller delar av den eller ser brister eller lagstridigt förfarande i verksamheten. Det kan handla om upplevda brister vid ordnandet av elevens skolgång som bland annat uteblivna eller bristande stödåtgärder eller till exempel otrygghet och mobbning. När det gäller Ålands gymnasium har klagomål handlat om exempelvis schemafrågor, LIA-praktikplatser eller tillgodogörande av tidigare studier.
Styrgruppen har utrett hur en tillsynsstruktur för de åländska utbildningsverksamheterna kan utformas och sett över behovet av ny lagstiftning i anslutning till tillsynen. Dessutom var uppdraget att ta fram en allmän tillsynsplan för åren 2025–2028. Man har velat utreda vilken myndighet som ska ansvara för tillsynen av utbildningsverksamheten och utreda om tillsynen för barnomsorg, grundskola och gymnasium behöver samordnas.
”Intensivt år”
Att klagomålen ökat är en bild som Mathias Eriksson, utbildningschef vid Södra Ålands utbildningsdistrikt (SAUD) känner igen.
– Det har varit ett väldigt intensivt år med tillsynsärenden 2023-2024. Nu har det lugnat sig lite igen men det är helt klart att det måste finnas bättre rutiner för hur de här ärendena tas emot på landskapet och hur processen ska se ut innan man startar ett ärende. Det blir ett väldigt tråkigt sätt att jobba på som det varit nu, att ge varningar till kommunerna.
Han säger att i och med lagen om barnomsorg och grundskola som trädde i kraft 2021 så vill fler föräldrar hävda sina barns rätt.
– Lagen behöver revideras, det måste bli tydligare än det är i dag. Det finns också en gräns för vad kommunerna kan ordna för eleverna med kommunens resurser, säger Mathias Eriksson.
ÅMHM kan få tillsyn
Landskapsregeringen har nu beslutat att utreda de ekonomiska konsekvenserna av och lagstiftningsbehoven för i första hand en sammanslagning av tillsynen till ÅMHM och i andra hand ett delat tillsynsansvar mellan utbildningsbyrån och ÅMHM.
– Om ÅMHM ska få mer tillsynsansvar måste kompetensen där stärkas upp rejält, säger Mathias Eriksson.
Ålandstidningen har varit i kontakt med och ställt frågor till Jonna Grunér, byråchef för landskapets utbildnings- och kulturavdelning. Hon återkom per mejl där hon bjöd in till en presskonferens som hålls i dag, onsdag.