På torsdag behandlar Vårdö kommunfullmäktige budgetförslaget för 2023. Årsresultatet beräknas landa på minus 291.000 euro, och det finns redan under nästa år behov av upptagande av nya långfristiga lån för att täcka samtliga investeringar men även delvis löpande driftskostnader.
– Ser vi längre tillbaka har Vårdö kommun i princip vartannat år haft ett underskott och vartannat år ett litet överskott, vilket gjort att kassan hållits någorlunda. Men nu står vi inför ett underskott för tredje året i rad, säger kommundirektör Erik Brunström-Granesäter.
Sinande medel
Enligt kommundirektören sjunker Vårdös soliditetsgrad under budgetåret till nivåer under 50 procent vilket, tillsammans med att årsbidraget på ett treårsnitt inte täcker avskrivningarna, gör att kommunen 2023 uppfyller kriterierna för en kriskommun – detta enligt bestämmelserna i det liggande lagförslaget om kriskommuner.
Erik Brunström-Granesäter konstaterar att Vårdö inte är den enda kommunen på Åland som nu budgeterar för negativa årsbidrag.
– Orsaken är att landskapsandelarna inte hängt med i kostnadsutvecklingen. Hos oss har ingen verksamhet skenat iväg och blivit dyrare utan som för alla andra märks den allmänna inflationen och kostnadsutvecklingen.
I ekonomiplanen för år 2023-2024 finns en för kommunen stor investering med. Det rör sig om en ombyggnad och renovering av äldreboendet Strömsgården.
– Men vi har nu plockat bort ombyggnadsprojektet och bantat ner investeringarna i budgetförslaget till totalt 88.000 euro, säger Erik Brunström-Granesäter.
30.000 euro föreslås dock gå till förbättringar av dagvatten och dränering vid Strömsgården, medan 15.000 euro viks för att bygga ut centralkökets golv. 25.000 euro föreslås upptas för att färdigställa ett redan pågående projekt med vatten till Västra Simskäla.
– Vi har även ett mindre anslag för planering av en daghemstillbyggnad. Det ser inte ut som att vi kommer att ha råd att genomföra en sådan men vi avsätter i alla fall pengar för att se vad som behöver göras, säger Erik Brunström-Granesäter.
Inga skattehöjningar
Budgeteringen för 2023 utgår från avtalsenliga löneökningar om cirka fem procent jämfört med budget för i år samt en allmän inflation på cirka sju till åtta procent. Skattesatserna bibehålls på innevarande års nivåer. Att börja höja skatterna för att delvis minska på underskottet har inte setts som en lösning på problemet.
– För att ens kunna budgetera för ett nollresultat skulle Vårdö kommun rent hypotetiskt behöva höja inkomstskatten från nuvarande 19,0 procent till runt 24,0 procent.
I ekonomiplanen för 2024-2025 märks ett fortsatt behov av att öka upplåningen ytterligare för att finansiera driften, och investeringarna är även här måttliga.
I sin budgetöversikt skriver Erik Brunström-Granesäter att det, trots kommunens ansträngda finansiella status, ändå finns hopp och tro om en god framtid för Vårdö.
– Det är tråkigt att behöva lägga fram ett budgetförslag med underskott för tredje året i rad men det är så här det ser ut i den åländska kommunala ekonomin. Det är i synnerhet de små och svaga kommunernas förutsättningar som försämrats proportionerligt sett värst som följd av att landskapsandelarna inte följt kostnadsutvecklingen, säger han.