30 centimeter lägre än normalvatten. Så är läget just nu och har varit en längre tid.
-Det har varit lågvatten en ovanligt lång period, säger vattenbiolog Mikael Wennström.
VATTEN Det pratas om att det har varit rekordlågt vattenstånd rekordlång tid. I alla fall så länge mannaminnet sträcker sig. Exakt hur det ligger till är svårt att få reda på, men enligt Havsforskningsinstitutets automatiska vattenståndsmätning kan man i alla fall konstatera att det just nu är det lägsta vattenståndet på ett år. Åland har också den lägsta nivån i hela Finland just nu.
Senast i juni i fjol var nivån 15 centimeter under normalvattenståndet. Nu har den legat på omkring 20 centimeter under i nästan två månader. I går var det mellan minus 25 och 30 centimeter hela dygnet.
-Jag har inte gjort några statistiska mätningar men det har varit ovanligt lågt en ovanligt lång period, säger landskapets vattenbiolog Mikael Wennström.
Högtryck orsaken
Orsaken är väldigt enkel, säger Wennström: långvarigt högtryck som gör att vattennivån sjunker.
Vad behövs för att nivån ska bli normal igen?
-En ordentlig regnskur behöver inte göra någon skillnad, normalt sett har regn väldigt lite med vattennivån att göra.
-Men om det blir ett omslag i vädret och ett mer lågtrycksbaserat väder eller kanske blåst kan vattennivån ändras. Vinden i sig kan ha betydelse för nivån.
Normalt sett brukar vattennivån vara låg under sommaren. Men att nivån redan nu är låg behöver inte betyda att den blir ännu lägre till sommaren, säger Wennström.
-Jag tror inte att man kan dra någon sådan slutsats, det beror helt på hur vädersituationen blir i sommar.
Köra annan sträcka
Det låga vattenståndet får vissa konsekvenser. Fritidsbåtar kan till exempel få problem att komma in i grunda vikar och grynnor under vattennivån att lättare att köra på. Även för färjor kan det ha betydelse.
-Alfågeln, som går mellan Kumlinge och Enklinge får ta en annan sträcka vid lågvatten och jag tar för givet att den gör det nu, säger Bo Karlsson, sjötrafikchef vid landskapet.
Det gör dock ingen större skillnad i trafiken, säger han. Den längre sträckan tar lite längre tid, men det brukar man kompensera med att köra lite snabbare.
-Vattennivån kan också ställa till det när man ska lägga till vid färjfästena. Det kan till och med ställa till med skador på låga bilar som ska köra av eller på färjorna.
Men så vitt han vet har inga sådana olyckor inträffat nu.
-Det är oftast större problem när det är högvatten. Pratar vi 60 plus, då är det problem.
Ingen effekt på vattnet
Rent vattenbiologiskt ska det låga vattnet inte ha så stor betydelse, säger Mikael Wennström.
-Själva upplevelsen av vattenkvaliteten kan påverkas, säger han.
De trådalger som just nu växer precis i vattennivån kommer vid normalvatten att döljas. Det kommer att ge känslan av ett renare vatten, trots att så inte är fallet, säger Wennström.
-Men annars har det ingen större betydelse.
Matilda Andersson