Som Ålandstidningen tidigare har berättat gjorde Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, en mångmiljonförlust 2022. Höga skadekostnader och driftskostnader ledde till ett svagt resultat för försäkringsverksamheten. På grund av tuffa förutsättningar på placeringsmarknaderna gjorde Ömsens placeringsverksamhet ett rekorddåligt resultat.
– Bägge motorerna slutade fungera. Då hamnar man på 16,1 miljoner euro i förlust, säger vd Thomas Lundberg vid Ömsens bolagsstämma som hölls under tisdagen på Alandica med 275 ägare närvarande.
De senaste åren när försäkringsverksamheten har gått sämre har placeringarna sett till att resultatet ändå har blivit positivt – men en sådan strategi är inte långsiktigt hållbar, menar Thomas Lundberg. 2022 uppdaterades bolagets strategi med målet att bli mindre beroende av avkastningen från placeringarna.
– Ska ni vara oroliga att Ömsen står på randen att falla ner för stupet i avgrunden? Nej. Ömsen är ett välkapitaliserat och starkt bolag. Under många år har det byggts upp betydande tillgångar och en stark balansräkning. Vi står starkt rustade även efter enstaka svaga år. Men det är klart att så himla många år i rad ska man inte prestera ett minusresultat på -16,1 miljoner euro. Självklart behöver vi jobba med att jobba med vår lönsamhet och effektivitet.
Thomas Lundberg förväntar sig ett bättre 2023, och hoppas att fjolårets svaga resultat blir ”en parentes i historiebeskrivningen”.
– Vi ska ha bättre resultat framöver, säger han.
Försäkringsresultatet för januari till mars 2023 är bättre än förväntat, -87.000 euro i stället för -923.000 euro som man trodde när den finansiella planen sattes.
– Placeringsresultatet är tyvärr inte så bra som vi hade hoppats. Vi har tjänat 137.000 det första kvartalet, vi hade en plan på 2,4 miljoner euro. Men vi ser tendenser på att marknaderna förbättras.
Vid stämman röstades en ändring av bolagsordningen igenom så antalet styrelsemedlemmar ska vara minst fyra och högst sju, i stället för minst fem och högst sju.
Till förvaltningsrådet återvaldes Linnéa Johansson, Gunnar Westerlund och Timo Vetriö. Arne Selander och Katarina Dahlman valdes in som nya medlemmar.
Fråga om styrelsearvoden
Under stämman fanns möjlighet att ställa frågor. Den enda som tog tillfället i akt var Marcus Måtar:
– Sverigeverksamheten som sköts via Ålands försäkringar bytte styrelse i slutet av 2022, så att styrelsen i Ömsen blev identisk med styrelsen i Ålands försäkringar. Hur arvoderar man styrelsen i Ålands försäkringar?
Thomas Lundberg besvarade frågan:
– På stämman när styrelsen för Ålands försäkringar tillsattes fattades inga beslut om arvoden. Det finns inga arvoden upptagna i siffror för styrelsemedlemmarna. Under hösten och vintern har det pågått ett rekryteringsarbete för att rekrytera en ny styrelse till Ålands försäkringar. Finansinspektionen har ett starkt önskemål om att styrelsen består av fem ledamöter ska tre vara oberoende i förhållande till Ömsen. Det är mycket sannolikt att vi före sommaren har en bolagsstämma för Ålands försäkringar där det blir så. Jag kan inte föregå vad bolagsstämman kommer att fatta för beslut om arvoden, men jag kan konstatera att det inte kommer gå att ha externa ledamöter i styrelsen utan att arvodera dem.
Ömsen resultat
Siffrorna gäller 2022, inom parentes 2021.
Koncernens resultat: -16,1 (5,2) miljoner euro.
Premieinkomster: 29,7 (30,7) miljoner euro.
Utbetalda skadeersättningar: 22,7 (19,1) miljoner euro.
Driftskostnader: 9,5 (8,7) miljoner euro.
Resultatet av koncernens placeringsverksamhet: -7,1 (14,3) miljoner euro.
Intäkterna av placeringsverksamheten: 12,1 (24,2) miljoner euro. Kostnaderna uppgick till 19,2 (10) miljoner euro och det bokföringsmässiga nettoresultatet av placeringsverksamheten minskade därmed till -7,1 (14,3) miljoner euro.
Koncernens placeringstillgångar till verkligt värde uppgick till 188,2 (201,7) miljoner euro.