I Polen har flertalet dödsfall hos katter registrerats efter att de smittats av fågelinfluensa. Bland annat detta gör att EU gjort uppmaningen om att hålla sällskapsdjur kopplade eller inomhus.
– Finland och Åland har ännu inte gett sådana rekommendationer, men vi följer förstås med situationen hela tiden. Det som är viktigt är att man inte låter sina sällskapsdjur äta kadaver eller sjuka djur, både på grund av fågelinfluensan men också salmonella som lätt smittar till katter, säger landskapets veterinär Laura Ölander och fortsätter:
– Vi rekommenderar att man håller sig borta från sjuka och döda fåglar, speciellt nu. Det är en allvarlig situation med fågelinfluensan i Europa.
Vilka symtom ska man ge akt på hos sitt husdjur om man misstänker att det smittas?
– Influensaliknande symtom som ögoninflammation, feber, trötthet och aptitlöshet. Men ibland också neurologiska symtom, om det börjar bete sig onormalt som att röra sig i cirklar, stryka sig längs väggar eller om det får kramper.
Inkubationstiden hos fåglar är tre–fem dygn, hur det ser ut hos sällskapsdjuren är inte klarlagt.
– Om ens djur ätit en sjuk fågel får man avvakta symtom och sedan provta. Men influensa är en virussjukdom som inte har någon specifik behandling. Vi vet inte hemskt mycket om sjukdomsförloppet hos katter än.
Det sägs ju att djur brukar känna av om något är sjukt eller giftigt i naturen och undvika det.
– Det är en myt att våra sällskapsdjur skulle känna till farliga saker, de är väldigt intresserade av döda djur.
Också på fasta Åland
Laura Ölander säger att det finns stora mängder virus också i avföringen hos sjuka fåglar.
– Har man till exempel mycket fågelavföring på sin brygga kan det löna sig att tvätta den och göra det på ett säkert sätt, och själv tvätta sig noggrant efteråt.
Kan till exempel en katt som bär smittan i sin tur smitta andra sällskapsdjur eller människor?
– I dagens läge har vi inte uppmärksammat att däggdjur kan smitta andra däggdjur, men det är det man är rädd för att kan hända med mutationer. Det är inget som ännu påvisats.
På samma sätt är man orolig för mutationer som ökar risken för att människor smittas, något som är väldigt ovanligt så här långt.
Inga nya fall av fågelinfluensan av typen H5N1 har påträffats på Åland utöver de döda ejdrarna på Lågskär och örnarna på Kökar som tidigare rapporterats.
– Men det finns mycket i våra närområden, så vi kan räkna med att influensan finns också på fasta Åland, säger Laura Ölander.
Vad ska man göra om man påträffar döda fåglar?
– Hittar man en större mängd, fem eller fler sjöfåglar, två eller fler svanar eller en död rovfågel ska man kontakta landskapsregeringen eller Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Då tar vi prover och skickar till Livsmedelsverket.
Hon säger att man kan gräva ner fåglarna om de finns på egen gård, men hittas de i naturen kan man låta dem ligga kvar.
Fågelinfluensa hos sällskapsdjur
• Fågelinfluensa är en sjukdom som i synnerhet drabbar fåglar, och det är mycket sällsynt att sällskapsdjur smittas med viruset.
• En eventuell virussmitta är vanligen helt symtomfri eller orsakar bara lindriga övergående symtom i luftvägarna såsom ögoninflammation, trötthet, feber och aptitlöshet. Sjukdomen går vanligen om av sig själv på några dagar.
• Om djurets allmäntillstånd ändå blir sämre är det skäl att uppsöka veterinär.
• I de rapporterade fall där sällskapsdjur fått smittan misstänker man att orsaken är att djuret ätit en död fågel som varit sjuk i fågelinfluensa, och därför får man inte låta sällskapsdjur äta kött från sjuka eller döda fåglar. Däremot innebär det vanligen ingen betydande smittorisk om djuret bara bär på en död eller sjuk fågel.
• Om katten eller hunden har smutsat ner sig med fågelavföring är det skäl att bada djuret noggrant och vara omsorgsfull med sin egen hygien.
Källa: Livsmedelsverket