Katarina Donning befinner sig på måndagen på resande fot och kan inte ställa upp för en fullständig intervju. I ett mejl till Ålandstidningen skriver hon att hon inte vill besvara några frågor som enbart är kopplade till en pågående process som ”sannolikt fortsätter i hovrätten i och med att den andra parten har överklagat domen och där Åda valde att inte lämna motbesvär. När den processen är över kan vi eventuellt ge mera information i just det ärendet”.
Däremot skriver hon att Åda har upphandlat personal- och lönesystemet på uppdrag av bolagets ägare enligt den kravställning ägarna hade tagit fram.
”Alla uppgifter som gäller implementering, kostnad, färdigställandegrad och så vidare är uppgifter som den som har tagit i bruk systemet behöver svara på. Det vill säga i detta fall, Ålands landskapsregering och ÅHS. Som avropande enhet har de korrekta och aktuella uppgifter”
Hur mycket pengar har Åda betalt jurister för att kunna hemlighålla dokument kring den aktuella upphandlingen?
– Åda hemlighåller inte dokument gällande upphandlingar, utan agerar utifrån de principer som omgärdar offentlig upphandling, det vill säga att de som är part i en upphandling får ut de uppgifter de har rätt till, enligt den lagstiftning vi ska följa. Som alla andra som upphandlar har vi ett ansvar gentemot leverantörer som deltar i en offentlig upphandling, att hantera uppgifter som lämnas in på vederbörligt sätt med beaktande av informationens natur – och enligt det som lagstiftningen anger.
”Måna om att informera”
Katarina Donning skriver också att man på Åda använder sig av jurister från tid till annan, både för att förbereda avtal och upphandlingsmaterial samt för att gå igenom olika frågeställningar i pågående fall.
”Juristkostnaderna gällande bemötandet av den process som Pedago har startat, finns i domslutet. Jag har det inte tillgängligt nu”.
Såväl landskapet som staden, det vill säga 75 procent av ägarna i Åda, anser att underliggande myndigheter och bolag ska följa offentlighetslagen på samma sätt som ”vanlig” offentlig verksamhet. Varför har Åda inte antagit den principen?
– Om du går in på vår hemsida och läser våra verksamhetsberättelser, tar del av den utvärdering av vår processmognad som gjordes av KPMG i november 2020, eller våra rapporterade service- och tillgänglighetsnivåer för den service vi ger våra kunder, och den rapport om Ådas uppdrag som har tagits fram och så vidare, så ser du att vi är måna om att informera om vår verksamhet. Vi har direktiv att följa gällande hur och när vi ska informera, vilket vi också följer. Information som vi får tillgång till som inte är vår, utan våra kunders eller ägares, är inte vår sak att informera om.