Pia Hollsten-Friman säger med anledning av Tehys kritik att ledningen håller regelbundna möten med avdelningssköterskorna och klinikledningsmöten hålls regelbundet där översköterskorna är med.
– Översköterskorna ska prata med avdelningarna och som anställd ska man absolut våga säga till om missförhållanden på arbetsplatsen.
Hon säger att hon beskrev vikariesituationen inför sommaren som ”skör men under kontroll”.
– Men enligt den information jag har fått har det varit ganska lugnt under sommaren och inte direkt någon kris. Jag vet att det finns avdelningar där det varit tufft och där anställda bara fått tre veckors sammanhållande semester då man inte ville lämna vikarier ensamma med för mycket ansvar. De får inte mindre semester totalt sett utan det tas kanske ut i två omgångar. Jag har också fått information att vikarierna ska ha varit nöjda och gärna kommer tillbaka nästa sommar.
Men är det inte allvarligt om personalen upplever att de inte öppet kan berätta om problem eller missförhållanden till ledningen?
– Ja, det är absolut allvarligt. Jag uppmanar alla att prata med sina närmaste chefer och vill man inte det ska man vända sig till översköterskorna eller tala med mig eller personalchefen. Jag tycker det är lite förvånande att man väljer att skriva i tidningen. Och jag undrar om man upplever att man inte vågar berätta eller om det är så att man kanske berättar men sedan blir det inte riktigt som man vill.
Vad kan ni göra för att anställda inte ska uppleva det som riskabelt att berätta om problem på arbetsplatsen?
– Jag uppmanar dem att ta kontakt med mig. Om jag inte får någon information kan jag ju inte heller göra någonting.