Färöarnas tidigare utrikesminister Högni Höydal närvarade vid Ålands Framtids höstmöte i kväll. Han talade om den färöiska självstyrelse- och självständighetsprocessen.
-Vi är inte nöjda med ramlagen. Vi vill ha fullständig självständighet, säger han.
POLITIK Färöarna har nyligen fått en ramlag där de själva kan bestämma vilka områden de
vill ta över från Danmark. Detta har utvecklat deras självstyrelse i rejäla steg mot självständighet.
- Men vi nöjer oss inte med ramlagen, säger Högni Höydal. Vi har redan stött på murar i lagen som måste rivas ner. Vi kan inte ändra på kontrakt som Danmark redan har skrivit under på. När det gäller exempelvis valfångst stöter vi på konflikter, eftersom Danmark redan har tecknat på avtal som strider mot våra intressen.
Han ser total självständighet som en nödvändighet.
-I dag sköter Danmark vår utrikespolitik och en del av justitiefrågorna. Det är viktigt att vi själva är med i dessa frågor med vår egen demokratiska röst. Det tycker jag är en självklarhet.
Utbyta information
Högni Höydal är ordförande för det största partiet på Färöarna, Folkmaktspartiet, som nu är ett oppositionsparti. Besöket på Åland handlar om att få internationella kontakter med andra självstyrelse-och självständighetspartier, framför allt inom EU.
-Det är otroligt värdefullt att utbyta information och lära sig av varandra, säger han.
Och Anders Eriksson(ÅF) nickar instämmande.
Vill inte in i EU
Tidigare har Färöarna sagt att de följer Island i EU-frågan. Nu när Island ansöker om medlemskap kan man undra om även Färöarnas inställning har ändrats.
-Nej, säger Högni Höydal.
-Vi står utanför av två orsaker. Vi tycker inte om EU:s fiskepolitik och EU är inte till för små nationer. Visst ändras vårt läge om Island går med. Tidigare har vi pratat om ett Nordatlantiskt samarbete med dem och Grönland. Nu blir vi mer isolerade.
-Men en sak är säker, tillägger han. Färöarna vill inte gå med i EU förrän vi är en självständig nation. Via Danmark är inget alternativ. Då tappar vi allt vi kämpat för.
Internationellt sjöfartsregister
Enligt Höydal har Färöarna tagit sig igenom den ekonomiska krisen ganska bra hittills.
- Men det beror inte på skicklighet, utan slumpen, säger han.
-Vi gick igenom en bankkris 1992 som var värre än den som de haft på Island. Vi hade då 25 procent arbetslöshet och många emigrerade. Vi lärde oss av misstagen då och byggde om vårt banksystem på bättre grunder.
- Men visst känner vi ändå av krisen. Fiskpriserna har gått ner och oljepriserna upp. Vår fiskeflotta använder mycket olja, säger han och tillägger:
- Men en bra grej som vi tjänat pengar på är ett internationellt sjöfartsregister, som varit möjligt tack vare vår beskattningsrätt. Vi har redan fått flera svenska fraktskepp registrerade hos oss.
Liz Lindvall