Ålands landskapsregering beslutade under eftermiddagen att utlysa skyddsjakt på en varg. Tillståndet att jaga och avliva vargen ges till Finströms jaktvårdsförening och får bedrivas under perioden 13 augusti–15 oktober 2024.
Beslutet kommer efter den händelse som ägde rum i Svartsmara, Finström på fredagen, då en djurägare upptäckte 21 rivna får på sitt bete. Två får hittades döda och fyra behövde avlivas på grund av sina skador. Tjänstemän som undersökte fåren kunde konstatera att utgående från bettmönstret rörde det sig om angrepp av varg. Föregående dag hade en varg setts av två personer i Bjärström, och tidigare i juli hade varg observerats också på Brändö, Seglinge och Sottunga.
– Omfattningen av skadan i fredags var så pass stor, och vi vill undvika att fler sådana anfall sker. Vi vill också minska oron hos djurägare som kan känna rädsla över att deras djur ska bli attackerade, säger närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) om beslutet.
Han säger att man under helgen har varit i kontakt med jaktvårdsföreningen i Finström för att organisera arbetet praktiskt och höra vad de anser om skyddsjakten.
– Det faller ett stort ansvar på föreningen och jaktledaren, men vi har ganska långt följt det upplägget som vi hade år 2019, då skyddsjakt på varg senast utlystes. Detta gör att vi har viss erfarenhet sedan tidigare att luta oss mot, säger han.
Var det ett svårt beslut att fatta?
– Det var inte ett svårt beslut med tanke på att vi var politiskt överens och fick medhåll från både jaktenheten och miljöbyrån. Däremot är det ganska klurigt då man måste ta hänsyn till EU:s direktiv samt att vissa krav behöver uppfyllas för att kunna utlysa skyddsjakt, säger han.
Viktigt med flexibilitet
Jesper Josefsson säger också att det finns en möjlighet att förlänga skyddsjakten vid behov.
– Förra gången beviljade vi för två veckor i taget, nu gjorde vi så att vi beslutade om en längre tidpunkt från början. Men det gäller att vara flexibel i sådana här situationer och att vi har möjlighet att korrigera och ändra om det skulle behövas, säger han.
Kan det bli aktuellt att andra jaktvårdsföreningar blir inblandande, till exempel om vargen skulle påträffas och göra skada i en annan kommun?
– Anledningen till att det är Finströms jaktvårdsförening som får tillståndet är för att skyddsjakten måste vara kopplad till en viss skada, och eftersom fredagens händelse skedde i Finström är det den kommunens jaktvårdsförening som beslutet gäller. Det är också svårt att ta sådana beslut nu eftersom vid skyddsjakt på skyddad art är varje fall unikt och man måste se först hur det fortlöper innan man kan ta beslut om något annat, säger han.
Fakta: Regler för skyddsjakten
Jakt får bedrivas på varg som observerats i Finström, men jakten får fortsätta oberoende av kommungränserna om en jakt som inletts på en varg som observerats i Finström går utanför kommungränsen. Jakten får också återupptas på samma spår följande dag om jakten har avbrutits på grund av mörkret.
I samband med jakten får hund användas för att spåra eller driva viltet.
Varg får endast skjutas med ett räfflat kulvapen. Ammunition med helmantlad kula eller hagelgevär får inte användas.
Jaktvårdsföreningen ska utse ansvarig jaktledare med uppgift att organisera jakten och säkerställa att villkoren för jakten följs. Föreningen kan också utse ett nödvändigt antal assisterande jaktledare som bistår huvudjaktledaren.
Vid jakten får ett nödvändigt antal jägare delta, vilka ska utses av huvudjaktledare. Dessa jägare ska inneha giltigt jaktkort och jaktens organisering ska alltid ske i dagligt samråd med ansvarig jaktledare eller assisterande jaktledare.
Jakten får bedrivas oberoende av att jakträtten på området tillkommer annan eller om jakt inte annars skulle få utövas där.
När varg har avlivats eller påskjutits ska ansvarig jaktledare omedelbart kontaktas av den jägare som skjutit och ansvarig jaktledare ska omedelbart avbryta jakten och kontakta landskapsregeringen.