För att Viking Line ska kunna uppfylla de stränga miljökraven 2015 behöver man uppgradera tekniken i sina befintliga fartyg eller bygga nya fartyg.
-Vi är i den lyckliga positionen att våra fartyg efterhand ska bytas ut ändå, säger Nils-Erik Eklund, vd på Viking Line.
SJÖFART FN:s sjöfartsorganisation IMO har beslutat att svavelhalten i fartygsbränslet ska sänkas till 0,1 procent i de känsliga havsområdena Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen senast år 2015.
Detta betyder förenklat att rederierna som trafikerar området behöver hitta ett rationellt sätt att rena avgaserna från de befintliga fartygen eller bygga nya fartyg med ny teknik som uppfyller kraven.
Enligt Yles text-tv ska Viking Line därför beställa nya fartyg från finländska varv. Uppgifterna dementerar vd Nils-Erik Eklund bestämt.
-Nej, det finns inget sådant på gång.
"Ska ändå bytas ut"
Han säger dock att Viking Line, precis som de övriga rederierna, behöver anpassa flottan efter de nya bestämmelserna.
-Det krävs en speciell produktionsteknik när kraven blir aktuella i Nordeuropa.
Exakt hur den fungerar vet inte ens oljebolagen ännu, säger Eklund. Man har också tagit fram metoder för hur man ska kunna rena avgaserna, men även det är endast på utvecklingsstadiet.
-Att rena avgaserna befinner sig i ett tidigt skede och det krävs mer utvecklingsarbete. Det mest rationella sättet att uppnå kraven är att bygga nya fartyg som är anpassade för kraven, säger Nils-Erik Eklund.
Så oavsett står Viking Line inför en ganska stor investering de närmaste åren?
-Nej. Frågan är i vilken sekvens fartygen befinner sig i när det gäller flottans ålder och teknik och vi är i den lyckliga positionen att våra fartyg efterhand ska bytas ut ändå.
Förnyar flottan inom tio år
Han säger att om Viking Line hade byggt flera nya fartyg de senaste åren som inte haft den nya tekniken hade man haft stora kapitalkostnader att vänta. Man hade då behövt anpassa fartygen till den nya tekniken eller sälja dem och bygga nya.
Men så är alltså inte fallet nu. I stället säger Eklund att flottan kommer att förnyas inom fem till tio år. Vilka fartyg som är äldst och aktuella för att bytas ut vill han dock inte gå in på.
-Jag tror inte att vi ska diskutera i de termerna, det skapar bara spekulationer.
Mariella, som byggdes 1985, är Viking Lines äldsta fartyg, men inte det första fartyget som ska bytas ut, erkänner han.
-Det behöver inte vara det fartyg som är äldst som blir aktuellt först. Mariella är utrustat med ett exceptionellt formidabel humid air-motor som har en speciell teknik som bara Mariella har i hela världen. Den renar avgaserna samtidigt som den minskar bränsleförbrukningen.
-Skulle alla fartyg vara utrustade med den tekniken skulle det vara en stor fördel för jordklotet, säger Eklund.
ADCC skulle byggts i Finland
Uppgifterna i Yle som säger att nästa fartyg ska beställas från finländska varv stämmer heller inte säger Nils-Erik Eklund.
-Däremot har vi beställt från finländska varv tidigare och jag tycker att det är positivt att de kan vara konkurrenskraftiga i den globala konkurrensen.
Han säger att Viking Line med vilje tidigare har varit beredda på att betala lite mer för att bygga fartyg i Finland.
ADCC, som ska trafikera Mariehamn - Kapellskär och ersätta Rosella, byggs för närvarande på det spanska varvet Astilleros de Sevilla. Varvet har hamnat i en svår likviditetssituation och färjan är kraftigt försenad.
Nils-Erik Eklund erkänner att man helst hade velat bygga den färjan på ett finländskt varv.
-Skulle inte de finländska varven ha varit så överbokade när vi beställde ADCC skulle fartyget ha byggts i Finland, säger han.
Matilda Andersson