Två stora kryssningsfärjor för rutten Åbo-Stockholm. Det har Viking Line nu beställt offerter på från nio varv.
-Det är ett bra läge. Alla varv har gått ner 10-20 procent i pris eftersom de måste få nybyggen, säger vd Mikael Backman som förklaring.
SJÖFART Att Viking Line planerar att bygga nya fartyg har det spekulerats kring länge. Nu kan man bekräfta att någonting är på gång, även om Mikael Backman, tillträdande vd, inte vill gå händelserna i förväg.
-Ingen beställning har gjorts, det här är en marknadsrekognoscering, säger han.
Frågan kom upp i måndags då några rederier, varvet STX och representanter från staten och regeringen träffades i Åbo för att diskutera varvsstöd. Då frågade man hur Viking Line låg till i processen.
-Vi beslutade före jul att se efter varvssituationen: Vad är priserna och vem har tid att bygga? Vi gick ut till tolv varv och fick svar från nio.
Och i dag går den riktiga offertförfrågan ut till varven.
Två 60.000 tons fartyg
Det Viking Line vill ha pris på är två nya fartyg som ska kunna trafikera rutten Åbo-Mariehamn/Långnäs-Stockholm.
-60.000 ton stora och 200 meter långa, säger Backman.
Det betyder att de är betydligt större än de fartyg som i dag trafikerar sträckan, Isabella och Amorella, som bara är ungefär 35.000 ton och 170 meter långa.
-Ja, de nya är i klass med Galaxy till längden och 60.000 ton är i Silja Europas storlek.
Han säger att han vill att fartygen uppfyller tre krav:
-Att vara 30 procent mer effektiva än dagens, 80 procent större och har en produkt ombord som inte tidigare seglat på Östersjön.
Vad innebär det?
-Det kan jag inte gå in på i det här läget, men det ska fortsättningsvis vara Viking Line-koncept och en kryssningsfärja där passagerarna känner igen Viking Line. Skillnaden är att de ska vara anpassade för 2020 i stället för 1980.
Kan köras med gas
FN:s sjöfartsorganisation IMO har beslutat att svavelhalten i fartygsbränslet ska sänkas till 0,1 procent i de känsliga havsområdena Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen senast år 2015. Detta innebär att Viking Line förr eller senare skulle ha tvingats byta ut sina fartyg.
-Vi behöver inte byta ut fartygen nu enligt lag, men är de effektivare sänker vi ju kostnaderna. Mer passagerare ger mindre utsläpp per person.
Och självklart kommer man att försöka bygga fartyg med ny teknik som uppfyller kraven, säger Mikael Backman.
-Det pågår diskussioner om naturgas, Liquified Natural Gas (LNG), där motorerna drivs med gas. På så sätt klarar man miljökraven på en gång. Problemet är att då måste det finnas hamnar där man kan fylla på gas.
Detta är något som har diskuterats inom branschen ett tag och det har pratats om att hamnar i både Finland och Sverige har planer på just detta, säger han.
Tekniken med gas som fartygsbränsle finns redan i Norge, men då på mindre fartyg.
Varven i kris
Orsaken till att Viking Line väljer att begära in offerter just nu säger Mikael Backman beror på att läget inom varvsbranschen är mycket fördelaktigt för rederierna just nu. Varven lider av de ekonomiska tiderna då få nya fartygsbeställningar görs.
-Läget är helt annorlunda nu mot de senaste två åren, säger han och förklarar att varven tidigare till exempel kunde tvinga rederierna att bestämma sig på en dag för att de skulle få det pris varvet hade satt.
-Nu är det tvärtom. Alla varv har gått ner 10-20 procent i pris eftersom de måste få nybyggen.
Han konstaterar att läget är mycket gynnsamt och det är därför man väljer att sondera terrängen just nu.
-Det är som när man i privatlivet vet att man vill ha en ny bil någon gång och ser i tidningen att det är specialpris. Då kanske man åker dit på lördagen och tittar.
Finländskt varv?
Bland länderna som Viking Line skickat offerter till finns Tyskland, Italien, Kroatien, Korea, Norge och Finland. I och med att man på mötet i måndags kom med förslag att varven i Finland ska få stöd är de mer attraktiva, säger Mikael Backman.
-Frågan är om de står sig konkurrenskraftigt.
Kommer ni att välja ett finländskt varv om två anbud är väldigt lika?
-Absolut. De bygger med kvalitet. Det kan vi se på Oasis of the Seas. Det visar också att de kan bygga annorlunda fartyg.
Dessutom får Viking Line extra stöd från staten om de väljer ett finländskt varv i och med att Viking Line är ett finländskt rederi, förklarar Backman.
-Om priset är acceptabelt så absolut ett finländskt varv, sammanfattar han.
Vad förväntar ni er att prislappen ska hamna på?
-Det vill jag inte säga i nuläget. Då vet ju varven vad vi tänker. Vi vill gärna se vad de säger först.
Anbuden i mars
Tidigast i mars förväntas varven ha lämnat sina offerter. Deadlinen är satt till slutet av februari.
-Det tar fem sex veckor för dem att göra det här. Det är ett massivt arbete.
Hur lång tid det sedan tar för Viking Line att bestämma vilket varv man vill anlita och när bygget kan starta är svårt att säga.
-Det beror på. Det kan hända att det här är sista gången du hör om det här, att vi sätter det på en hylla och gör ingenting på fyra år. Eller så kan det hända att varven säger att vi får ett pris om vi bestämmer oss inom tre veckor.
Har Viking Line råd att gynna varven och beställa nya fartyg nu, ni måste ju också drabbas av lågkonjunkturen?
-Det är inte så att vi gör detta för att gynna varven. Även om vi har möjlighet att köra i tio år till är vi i ett unikt läge prismässigt, det har inte varit så här sedan slutet av 70-talet.
Har kapacitetsbrist
Han framhåller också att man faktiskt har kapacitetsbrist med de fartyg som trafikerar Åbo-Stockholm i dag.
-Det är inte ett skriande behov men vi har kapacitetsbrist på helger och högtider.
Om, eller när, de nya färjorna byggs kommer Isabella och Amorella att plockas bort från rutten, man utökar alltså inte kapaciteten med två ytterligare färjor. Om Isabella och Amorella sätts in på andra linjer eller säljs kan inte Mikael Backman svara på i dag.
Matilda Andersson