När det har gått två timmar av den första dagen på Saltviks Vikingamarknad 2022 har det redan anlänt många besökare.
– Det har varit över 1.000 besökare redan, berättar Marcus Sjölund, som står och säljer inträde till området tillsammans med Milian Sjölund.
Tom Danielsson, ordförande i fornföreningen Fibula som anordnar vikingamarknaden är mycket nöjd med antalet besökare hittills.
– Det är fullt av rörelse här, vi är jättenöjda hittills. Vi har fått runt 25 försäljare, en hel del hantverkare och sedan är vi 350-400 vikingar som lever på området under den här veckan. Nu kör vi på fredag och lördag och hoppas på ännu fler besökare, säger Tom Danielsson, som tycker att det är otroligt skönt att få ordna evenemanget igen efter pandemin.
Besökare från många länder
Att vikingarna var ett folk som reste långa sträckor är något som inte förändrats med dagens vikingar. Försäljare och besökare kommer från flera olika länder.
Knut von Rabenstein och Louise von Rabenstein säljer pilar och pilbågar. De har rest till Saltvik från Tyskland för att visa upp och sälja sitt hantverk.
– Vi har varit här varje sommar i tio år, förutom under pandemin, säger Knut von Rabenstein.
En bit bort från pilbågarna står Emma Wilenius och kokar upp vatten över en öppen eld.
– Det är första gången jag är med på marknaden, berättar hon.
Bredvid henne står Anne Laakso från Tammerfors.
– Min man Ilkka Niemi är Jarlen i lägret. Vårt vapen är ett märke som faktiskt hittades i Tammerfors, berättar hon.
Vid en stor gryta står Mari Aimia och rör runt i en kålgryta. Hennes man är en av vikingarna som uppträder dagligen i striderna som besökare kan titta på.
– Vi har varit på den åländska vikingamarknaden åtta gånger hittills och vi trivs bra här, säger hon.
Pauliina Rusula och Aku Engblom har också hittat till vikingamarknaden från Finland.
– Det bästa med de här dagarna är striderna, säger Pauliina Rusula.
– Jag tycker att det bästa är människorna och gemenskapen som vi har här, säger Aku Engblom.
Maskäten svamp blir vackert garn
Besökare kan få titta på vikingastrider, äta tidsenlig mat och köpa hantverk av de försäljare som finns på plats. Det finns även aktiviteter för de minsta, såsom sköldmålning, myntslagning och utgrävning av historiska fynd.
May Karlsson står framför ett bord med garn i olika färger. Garnen färgar hon själv med hjälp av olika växter, svampar och bär enligt en teknik som hon lärde sig på hantverksskolan 1995. Garnen får ligga i färgblandningen i ett helt dygn för att dra i sig färgerna. Just nu står hon och tillreder garn som färgas med aroniabär.
– De här gröna garnen är färgade med vassvippor, det riktigt rosa garnet är färgat med en sorts lus som man också använder för att färga campari och läppstift, och de rödare är färgade med giftiga svampar, berättar May Karlsson som visar upp olika garn.
Det riktigt klarblåa garnet i korgen har hon färgat med hjälp av fjällig taggsvamp.
– Svampen ska vara nästan rutten och maskäten, berättar May Karlsson.
Signe Ålander är med på den åländska vikingamarknaden för första gången. Hon står och säljer honung av olika sorter från hennes egna bin. I tio år har hon hållit på med honung och hon har alltid haft ett intresse för gudar och vikingar. Medeltidsmarknader och vikingamarknader har blivit ett sätt att kombinera intressena.
– Det är jättehäftigt här, igår gick vi 50-60 stycken högtidsklädda vikingar upp till lunden och blotade tillsammans, berättar Signe Ålander.