I måndagens Ålandstidningen uttryckte flera näringsidkare i Mariehamn oro över hur den snabba ökningen av covidsmitta, och de restriktioner och rekommendationer som landskapsregeringen och staten meddelat, kommer att påverka företagens ekonomi. Ålands näringslivs vd, Jan-Erik Rask, efterlyste i samma tidning nya insatser i form av stöd för företagen som kompensation för de restriktioner som införts.
– Det innebär två veckor när man (företagen, red. anm.) har kvar kostnaderna. Sådant är läget både för butiker och restauranger, sade Rask.
Tittar på alternativ
Näringsminister Fredrik Karlström säger att han kommer att träffa den aktionsgrupp bestående av branschorganisationerna Ålands Näringsliv och Företagarna på Åland, samt de tre bankerna redan i morgon onsdag. Då ska bland annat behovet av stöd diskuteras.
– Vi tittar på en hel del alternativ, säger ministern och räknar upp en rad åtgärder som skulle kunna införas.
– En fråga är om staten kommer med ett sjätte kostnadsstöd. Det vet vi inte, men det skulle inte förvåna mig. Och kommer det inte är det ett alternativ vi kan titta på att införa själva. Ett annat är att på nytt tillåta enmansföretagare att skriva in sig på Ams.
Fredrik Karlström vill dock avvakta utvecklingen något innan han kommer att föreslå att landskapsregeringen (LR) tar några nya initiativ.
– Det är en helt ny utmaning nu än för två år sedan när pandemin kom. Då hade vi ingen aning om någonting, vi hade inget vaccin och visste inte hur länge det här skulle pågå. Jag tycker att ovissheten var större tidigare, jag är inte alls lika rädd för framtiden nu. Vi är på väg ut ur det här, det finns inget annat alternativ.
Hoppas på öppning
Näringsministern säger att han tror och hoppas att det räcker med de två veckors nedstängning av samhället som LR beslutat om för att få ned smittosiffrorna och återgå till en mer normal samhällsordning igen.
Så du vill att man ska ha lite is i magen nu?
– Jag vill hävda att lite is i magen ska vi ha, samtidigt som vi inte heller bara ska sitta för att vänta och se vad som händer. Problem blir vad man gör dem till, och vi har så många verktyg ändå, med statens verktygslåda och det vi själva kan göra, säger Fredrik Karlström.
– Jag har själv funderat mycket på vad vi ska göra, vilka insatser och på vilket sätt. Det får inte bli för komplicerat, för byråkratiskt, samtidigt de måste träffa rätt. Då är det bra med en dialog med aktionsgruppen.
Nya aspekter
Under LR:s presskonferens förra veckan resonerade landskapsläkare Knut Lönnroth kring hur samhället ska ta sig an covid-19 framåt, och menade då att smittan mycket väl kan transformeras till att betraktas som en säsongsbetonad influensa.
Fredrik Karlström välkomnar en diskussion om hur samhället ska fungera framåt där covid-19 bekämpas, men utan att man stänger ned samhället.
– Jag har väl varit den i LR-rummet som lyft upp den här aspekten gång på gång. Vi måste hitta ett sätt att leva med det här och då sätta in fler aspekter när vi bedömer vad som ska göras. Det viktigaste för mig de senaste två veckorna är att se hur allvarligt sjuka folk blir, och tack och lov ser det ut att vara betydligt mindre än det kunde varit, säger ministern.
Han menar att de ekonomiska aspekterna av restriktioner och rekommendationer behöver belysas i större utsträckning i och med att vaccinationstalen är höga och smittan tycks mindre farlig.
– Pandemin har inte drabbat oss på Åland så hårt medicinskt, men ekonomiskt har den drabbat oss enormt hårt, säger Fredrik Karlström.