Eriksson Capital anhöll i maj om att få ta i bruk gatuadressen Bokhandlargränd för den västra delen av tomten där man just nu håller på färdigställer fastighetsprojektet med samma namn. Bakgrunden var att det under projektets gång inkommit frågor från både Räddningsverket och Alarmcentralen om fastighetens ingångar och adresser eftersom man uppfattat det som svårt att få en korrekt och tydlig adress för alla bostadslägenheter i fastigheten. Det eftersom flera separata ingångar på olika adresser i bygglovet har den angivna adressen Nygatan 5, som dessutom redan finns som adress för den så kallade ”Magazinfastigheten”.
– Det skapade förvirring. Det blir krångligt när det är flera olika hus, trappgångar och adresser på samma tomt. Därför föreslog vi Bokhandlargränd som hade varit en enkel lösning, säger Magnus Andersson, fastighetsansvarig på Eriksson Capital.
I anhållan lyfte man också att det i dag inte är möjligt att namnge bostäderna i fastigheten med bokstäver i enlighet med stadens byggnadsordning eftersom de är i olika trapphus och med egna ingångar på olika adresser.
Men i augusti avslog tillförordnade stadsmiljöchefen Carolina Sandell anhållan med motiveringen att man inte tar upp privata tomter i det officiella adressystemet.
Lämnade in rättelseyrkande
Eriksson Capital lämnade därefter in ett rättelseyrkande på stadsmiljöchefens beslut. Där påpekade man återigen den förvirring som de många ingångar och adresser på fastigheten skapar. Dessutom lyfte man Mangelgränd som ett exempel på områden som tagits upp i det officiella adressystemet men som inte är i stadens besittning.
– En orsak till att vi lämnat in besvär mot beslutet är att vi vill att det ska tas upp i nämnden. Går staden på likabehandlingsprincipen borde adressändringen inte vara något problem, säger Magnus Andersson.
Han tycker det är besvärligt att som fastighetsägare bli motarbetad när man i grunden söker lösningar för att tillmötesgå samhällsfunktioner som räddning och postutdelning.
– Det borde väl vara i allas intresse att ha så enkla och logiska adresser som möjligt så att folk hittar. Jag förstår inte riktigt vad stadens praxis är. Och när man nu vill att fastighetsägarna ska förtäta centrum och utveckla inne på tomterna så kommer detta problem dyka upp igen.
Infratrukturnämnden sa nej
Ålandstidningen pratade med Magnus Andersson innan infrastrukturnämndens möte på tisdagskvällen, då rättelseyrkandet togs upp. Nämndens beslut blev att avslå rättelseyrkandet då det inte kan konstateras några fel i lagligheten gällande tjänsteinnehavarbeslut.
– Vi uppfattade att det fanns en så pass grundlig beredning för det beslutet, så vi beslutade enligt tf stadsmiljöchefens förslag, säger Julia Birney (Lib), ordförande för infrastrukturnämnden.
Men om Mangelgränd tagits upp i det officiella adressystemet, varför gick det inte här?
– Det finns säkert områden i staden vi behöver titta på och det är klart att det är bra om alla områden är så synkroniserade som möjligt. Men här beslutade vi enligt tf stadsmiljöchefens förslag, säger Julia Birney.
Karl Nordlund, räddningschef på Mariehamns Räddningsverk, säger att man från deras håll är måna om att adresser är så tydliga som möjligt.
– Vi tycker om tydliga och många adresser, det underlättar i alla steg. Men naturligtvis förstår vi att det finns principer för hur sådant här ska genomföras och blev det ett avslag så är det så. Vi hittar fram ändå, det här äventyrar inte säkerheten.