Vinentusiasterna i Munskänkarna höll öppet hus i Alandia Trade Center under tisdagskvällen. Besökarna bjöds på torr och frisk rosécava, samtidigt som de fick veta mer om vad den ideella föreningen gör.
– Vi håller vinprovningar på olika teman, nu på torsdag har vi Balkan-tema. En av de roligaste provningarna jag upplevt var när vår ordförande Lasse Söderlund höll en med kinesiska viner. Men vi har också provningar av klassiska viner, till exempel Amarone, säger styrelsemedlemmen Sara Lemmouh.
Munskänkarna erbjuder också utbildningar i vinkunskap, många av medlemmarna har gått en eller flera stycken.
– Utbildningarna är väldigt grundliga och det var därför jag sökte mig till föreningen från början. Vin är dels ett stort personligt intresse sedan många år, dels en arbetsskada då jag jobbar som restaurangchef på Kvarter 5. Sedan har jag blivit kvar för att man träffar mycket olika människor och får prova härliga och smakrika drycker, säger Sara Lemmouh.
Smaksinnet stimuleras
Det krävs inga förkunskaper för att bli medlem, det räcker med ett intresse.
– Det hålls fyra provningar på hösten och fyra på våren. Vi har en vårutflykt där man beger sig till någon restaurang, senast var vi till Vinsmedjan i Saltvik. Det ordnas även middagar, där vinet mot maten får en framträdande roll, säger föreningens ordförande Lasse Söderlund.
Vinprovning är inte bara ett sätt att lära sig mer om olika sorter, druvor och regioner.
– Vin kan ses som ett kulturellt uttryck. Intresserar man sig för vin ur tvärvetenskaplig synvinkel berör det allt från historia och kemi till socialt beteende.
När Lasse Söderlund får frågan om vilket som är hans favoritvin hörs det att det är en hängiven vinprovare som svarar.
– Oh, det varierar. Från Bourgogne hittar man förstås alltid mycket trevligt. Men jag är nyfiken på allt, det finns alltid något nytt att hitta. Det kan också uppstå helt fantastiska möten med mat. Ett vin man inte tyckte om kan bli något helt annat tillsammans med en ost, säger han.
Sätt att träffa folk
Den åländska sektionen av Munskänkarna startades 1999, som mest har man varit uppåt 150 medlemmar. I dag är antalet cirka 80, med viss övervikt på kvinnor.
– Åland har av tradition mycket restauranger, därav finns ett vinintresse. Tyvärr kan det vara lite koncentrerat till Mariehamn, det behöver utvecklas, säger Lasse Söderlund.
Under pandemin tappade föreningen en del medlemmar, men nu upplever man att folk letar sig tillbaka.
– Vi är ganska dolda, det här är andra gången vi har öppet hus.
En av de som hittat till evenemanget är Gunilla Wester, som tycker att hon äntligen har tid och plats i livet för att lägga tid på vinintresset.
– Jag är nybliven pensionär, föreningen vore ett bra sätt att träffa folk och samtidigt lära sig mer om viner, säger hon.