Kvinnor som utsätts för våld i hemmet bör få överfallsalarm. Lagtinget bör be riksdagen skärpa straffen för våld inom familjen, för sextrakasserier och för de män som bryter mot besöksförbudet.
LAGTINGET Det var två konkreta förslag från Carina Aaltonen (s) när lagtinget i går fortsatte debatten om jämställdhet.
Aaltonen beskriver mäns våld mot kvinnor och barn som ett av de grövsta brotten mot jämställdhet. Hon är bekymrad över att ett system med överfallslarm saknas på Åland.
En livlina
- Jag vädjar till landskapsregeringen att ge polisen i uppdrag att skaffa in dessa alarm. De är en livlina för dem som lever under ständigt hot. Vänta inte tills någon dött, ta tag i det nu, uppmanar hon.
Hon är också kritisk till att straffet för de män som struntar i besöksförbud eller utsätter kvinnor för sexuella trakasserier är så lågt och förslår en motion från lagtinget till riksdagen med förslag om skärpta straff.
- Ett bra förslag, berömde Roger Jansson (fs).
Mer konkreta förslag
Han önskar mer konkreta förslag på hur större jämställdhet kan uppnås. I LR:s program för jämställdheten tycker han att det inte finns tillräckligt med åtgärder, bland annat för att få stopp på familjevåldet.
- Det är en alarmsignal att våldet i hemmen ökar.
Barbro Sundback (s) anser att de två helt avgörande reformer som måste till för att öka jämställdheten rör dels föräldraledigheten, dels det sexualiserade våldet.
Föräldraledighet
- Löneskillnaden mellan kvinnor och män ligger i föräldraledigheten. Kvinnor i fertil ålder kan vara borta åratal och kostar dessutom sin arbetsgivare när de tar ut föräldraledighet.
Hon anser att båda föräldrarnas arbetsgivare ska dela på kostnaden för föräldraledigheten. Så gör man på Island i dag och det har medfört att löneskillnaden mellan könen minskat.
Förbjud sexköp!
Ett sätt att komma åt det sexualiserade våldet är enligt Sundback att förbjuda sexköp så som man gjort i Sverige.
- Man kan inte köpa en annans kropp, det strider mot principen om alla människors lika värde. Det anser man i Sverige men inte i Finland och ur denna grundläggande inställning kommer all annan ojämställdhet.
I Finland är sexköp förbjudet bara om det handlar om människohandel.
Misshushållning
Ulla-Britt Dahl (lib) beskriver jämställdhet som en viktig faktor för tillväxt och anser att arbetsgivarna bör göra upp planer för att uppnå jämställda löner.
Katrin Sjögren (lib) anser att det är "en oresonlig misshushållning med resurser" när kvinnorna inom åländskt näringsliv inte kommer igenom glastaket.
- Var är mina jämnåriga väninnor med dubbla examina? Är de ens påtänkta när direktörsposterna tillsätts?
Tjäna pengar
Danne Sundman (ob) är helt enig med Sjögren om att näringslivet bör ta vara på den resurs kvinnor är.
- Här finns pengar att tjäna.
Göte Winé (s) hoppas att skolan lär eleverna hantera sin ilska. Han har märkt att flickor på de senaste åren börjat ta efter pojkars beteende.
- Flickor är mer högljudda och svär mer. Är det så att den snälla flickan inte får ta utrymme?
Stärka självförtroendet
Gun Carlson (c) tror att det är viktigt att stärka kvinnors självförtroende, med början i skolan, för att motverka det könsrelaterade våldet. Kvinnor ska helt enkelt lära sig säga ifrån.
LR:s meddelande om jämställdhet behandlas vidare i lagutskottet som bland annat får ta ställning till förslaget om en motion till riksdagen.
Kerstin Österman