Karl-Johan Henriksson, ledamot i Brändö kommunfullmäktige, deltog i landskapsregeringens studieresa till Korsnäs och Björneborg för att bekanta sig med kommuner som satsar på havsbaserad vindkraft. Detta i ett led att förverkliga projekt Sunnanvind, storskalig havsbaserad vindkraft i vattenområdena norr om Åland.
Han har i det här skedet inte tagit ställning för eller emot projektet.
– Men något jag reagerade på var att kommunerna (Björneborg och Korsnäs, reds. anm.) tidigt involverades i processen, säger han.
För Brändö är fastighetsskatterna intressanta.
– Men vi måste få alla papper på bordet, och det här är ju långt ifrån färdigt.
Hur går diskussionerna i Brändö?
– Några är för och några är mot, men jag tror att flera är osäkra. Trots allt är den ekonomiska aspekten viktigast för kommunen. Det måste bli vinning annars är det värdelöst.
Det samma säger Conny Häger, en av Obunden samlings ledamöter i Hammarlands kommunstyrelse, som också deltog i studieresan.
– Vi måste vara med på tåget, är man med får man business. Inte är vindkraft vackert, men vad är alternativet?
Deltagarna fick veta att det funnits motstånd även i Korsnäs, men man lyckades ändå genomföra projektet.
– De var ut med bussar och informerade och hade bra samarbete över partigränserna.
Snarlik feedback
Airi Pettersson från byggnadstekniska nämnden i Kumlinge berömmer också Korsnäs satsning på att informera kommuninvånarna.
– De har spelat med öppna kort.
Hennes ståndpunkt är klar.
– Jag är för projektet och i det stora hela uppfattar jag att man i Kumlinge är mer positivt inställda. De som är mot gör inte sina röster hörda.
Getas kommundirektör Niklas Oriander säger att han fick en mer konkret känsla för projektet under besöket.
– Det var intressant att få höra hur de hanterat samhällets frågeställningar och motstånd. De har fått snarlik feedback där som på Åland. Det handlar om det visuella, ljudet, flyttfåglar och muddringsmassor.
Motstånd i Geta
I Geta hade man en namninsamling när den första presentationen av projektet gjordes. Det visade att över hälften av de röstberättigade i kommunen är mot den havsbaserade vindkraften i vattnen utanför Geta. Niklas Oriander tror att motståndet aktiveras på nytt när Sunnanvind bemöter de frågor som kommit in.
För vägen framåt ser Niklas Oriander att Åland som samhälle måste besluta om man vill vare med på projektet.
– Det kommer att krävas mycket mod att fatta besluten och det handlar om att få kapital till samhället. Om det ger energi är en helt annan fråga. Men tidsaspekten spelar in, skulle beslut fattas nu tar det tio år innan första skatteintäkterna kommer.
Ålandstidningen har sökt sökt Saltviks kommundirektör Ewa Danielsson, som också deltog i resan.