Kommunen anser att flyktingmottagningen inte hör till kommunernas kärnverksamhet och att det bästa vore om kompetensen i stället samlades på ett ställe och i sin helhet finansierades av landskapet. Kommunen vill att all integrationsverksamhet förutom barnomsorgen, äldreomsorgen och grundskolan ska handhas av landskapet.
För en tid sedan träffade Niklas Eriksson och kommunfullmäktiges ordförande Gun-Britt Gullbrandsson utbildningsminister Annika Hambrudd (C) för att lämna in initiativet.
– Vi framförde våra synpunkter. De har svarat att de tills vidare inte vill ta över det, och att det är ganska mycket rikslagstiftning i grunden men att de ska hjälpa till med central information, säger Niklas Eriksson.
Administrativt jobb
Föglö menar att det arbete som i dag görs i de olika kommunerna innebär ett onödigt administrativt jobb och att man, i syfte att hushålla med resurserna, borde se över hur många som arbetar med frågor som berör flyktingmottagningen.
– I dag är det kanske 50 personer som jobbar med det ute i kommunerna i stället för att det kunde vara två eller tre vid en central punkt.
Kan du ge några konkreta exempel på sådant som ligger på kommunerna och som är betungande?
– Det ska till exempel ordnas bostäder, barnomsorg, grundskola och information på olika språk.
Utanför systemet
Niklas Eriksson säger att utmaningarna visat sig på ett annat sätt än tidigare i och med att flyktingar från Ukraina anlänt till Åland under året. Delar av mottagningen fungerar bra, men problem uppstår särskilt när flyktingar anländer utan att registreras i kommunerna.
– Vissa kommer hit med hjälp från privatpersoner, andra på egen hand.
Niklas Eriksson understryker att viljan att ta hand om de flyktingar som kommer hit är god, men att det händer att folk hamnar utanför systemet.
– Plötsligt dyker det upp människor som inte är registrerade i kommunen och de ska tas omhand humanitärt. Det innebär ett ganska stort jobb.
Samlingsplats
Det finns i dag, på fasta Åland, informationsmöjligheter för inflyttade. Ett exempel är informationskontoret Kompassen, som bland annat kan hjälpa till med olika ansökningar. Men Niklas Eriksson upplever att många väljer att i första hand söka svar på sina frågor i den nya hemkommunen.
– Vissa gör inte heller det och hur de klarar sig vet jag inte.
Han lyfter också det som diskuterats i staden, att det före detta rådhuset ska bli en samlingsplats för olika aktiviteter som är kopplade till integrationsverksamheten.
– Alla flyktingar kommer ju via fasta Åland när de kommer hit.
Kommunen har även lämnat en skrivelse till landskapsregeringen om att ansvaret för institutionsvården borde överföras till Ålands hälso- och sjukvård.
– Det här har redan utretts tidigare, bara beslutet fattas. Vi hoppas att de går vidare med det, säger Niklas Eriksson.
Föglö kommun har tagit ytterligare ett liknande initiativ den senaste tiden – att Kommunernas socialtjänst ska överföras från den kommunala nivån och bli en myndighet underlydande landskapet på samma sätt som ÅHS.
Integration
• Kommunerna ansvarar i dag bland annat för barnomsorg, skola, äldreomsorg, kultur och fritid, bostäder och annan kommunal basservice.
• KST ansvarar för att tillhandahålla all socialvård som ankommer kommunerna enligt lag, barn- och äldreomsorg undantagna.
• Landskapet ansvarar för att publicera information för inflyttade och att stöda invandrare i att få lämplig rådgivning om integrationsfrämjande tjänster och om arbetslivet. Landskapet har även hand om språkundervisning för inflyttade.
Källor: Informationsblad till kommunerna gällande integration samt LR:s svar till Föglö kommun.