Längs den gamla byvägen mot Germundö Alpin kommer en lastbil med släp krängande. Målet är Germundö gård. På det öppna släpet ligger del två i Mats Häggbloms planer på att få gården självförsörjande vad gäller elförbrukning. Väl på plats fälls sidorna på släpet ner försiktigt och där ligger ett prydligt nedmonterat vindkraftverk.
– Det är lite mindre än vad du är van med, säger Mats Häggblom till den Eckeröbördige reportern när man lastar av de fyra meter långa vingarna.
Vindkraftvingarna som körs ut till vindkraftparken i Långnabba, Eckerö, är 67 meter långa. Det är lite en skillnad att se de väldiga långtradarekipagen varsamt köra genom Storby bykärna och att se på när två personer lyfter ner vingarna från släpet och lägger dem på en lastpall.
– Men båda behövs för framtiden, säger Mats Häggblom.
Han har länge gått i tankarna att skaffa ett vindkraftverk. Det som nu plockas ner från släpet har en kapacitet på 22 kilowatt.
– Det är för miljöns skull jag gör det. Vi har ett behov att skapa fossilfri el. Sedan tror jag inte att elen kommer bli billigare heller, ser man på Sverige så har priset skjutit i höjden.
Begagnat kraftverk
Efter vingarna lyfts de tillhörande elskåpen. Sedan är det dags för det mest kritiska momentet. Det 2,5 ton tunga hopfällda tornet lyfts försiktigt ner och placeras nedanför bergknallen där vindkraftverket ska monterar.
– I dag gör vi formen och i morgon gjuter vi grunden. Sedan får det torka en månad. Sedan är det bara att montera vindkraftverket.
Vindkraftverket har Mats Häggblom köpt begagnat från Kökar.
– Benny Mattsson som jag köpte det av skulle skaffa sig ett större 75-kilowattsverk. Jag tror inte att det skulle löna sig för mig att köpa ett nytt, säger han.
Vindkraftverket är byggt i Estland och tornet har en hydraulisk pump som gör det möjligt att fälla ner kraftverket.
– Det gör servandet väldigt mycket enklare. Även om jag köpt det begagnat så har han jag köpte det av goda kontakter till Estland så det går smidigt att ordna med service och reparation.
Hur snabbt han tjänar in kraftverkets kostnad vet han inte.
– Vissa saker är det bäst att inte räkna på. Det beror på så många olika faktorer, underhåll och hur mycket jag själv använder elen. Går allt bra så tror jag att det betalar tillbaka sig på tio år.
Mer miljötänk
Han hoppas att han kan inspirera andra att börja tänka mer på fossilfria lösningar.
– Man kan inte ordna allt, men det här löser min el. Kanske det är någon som ser vindkraftverket här och sedan hakar på. Solceller börjar redan bli ganska vanliga i dag.
Det var i somras som Mats Häggblom installerade solpaneler på en av hallarna på gården.
– De är på 23 kilowatt, när vindkraftverket är uppe så täcker det min elförbrukning.
För över 20 år sedan gick han över till ekologisk odling. Genom åren har han gjort flera åtgärder på gården för att göra jordbruket mer och mer hållbart. 2015 belönades har med Östersjöfondens Ålandspris för sitt långvariga och banbrytande arbete för ekologiskt jordbruk.
– Jag har bland annat bytt ut oljepannan i sädestorken till en panna som man kan elda med flera olika material. Nu eldar jag med havrerester, skal och småkärnor.
Traktorerna går dock fortsättningsvis på fossila bränslen.
– Skulle man odla raps så kunde man göra egen biodiesel. Men lägger man det sedan i maskinerna så far alla försäkringar, så jag har inte vågat experimentera.
I framtiden hoppas han skapa fler sätt att ta tillvara på näringen som används inom jordbruket.
– Jag har redan gjort en våtmark, men jag vill också göra en fågelsjö. Sedan ska vi börja med blomsterremsor längs åkrarna. De för med sig pollinerare och hjälper den biologiska mångfalden.