En sommarboende i en skärgårdskommun lever i oro efter att ett vindkraftverk hos grannen havererat och kastat delar mot hans hus. Den natt i september 2023 då det hände låg han och sov när plötsligt smällar väckte honom.
– Det var inga små smällar. Delar från vindkraftverket träffade både väggen och taket. Jag hade tur att inget kom genom fönstret, säger han.
Händelsen ledde till att mannen lämnade in ett klagomål till kommunens byggnadstekniska nämnd. Grannen som har vindkraftverket, förklarade att blixten slagit ner i verket vilket gjorde att det inte kunde hantera den efterföljande stormen. Han lade fram en åtgärdsplan med nya bromssystem och tystare drift, vilket nämnden godkände utan att vidta fler åtgärder.
Trots detta har den sommarboende invändningar. Grannen har nu satt upp ett nytt vindkraftverk på samma plats, vilket oroar honom.
– Jag har inget emot vindkraft eller den gröna omställningen, men jag vill inte riskera att få delar i huvudet. Riskerna förringas både av grannen och kommunen. Jag blir faktiskt förbannad, säger han.
Mannen hoppas att vindkraftverket flyttas längre bort och att säkerheten sätts i första rummet.
– Som före detta skyddsombud vet jag att man ska förebygga risker, inte vänta på att katastrofen ska inträffa.
Vindkraftverket ligger 140 meter från stugan. Precis som det tidigare verket, har det nuvarande verket en höjd på 18 meter och genererar tio kilowatt energi.
”Mycket rök utan eld”
Fastighetsägaren bakom vindkraftverket svarar på grannens oro. Enligt honom är situationen överdriven.
– Det var lite smådelar från en vinge som föll ner på grannens gård, totalt tre–fyra kilo småbitar. Jag var där och städade undan. Det är mycket rök utan eld, om man säger så, säger han.
Det gamla vindkraftverket, som orsakade incidenten, har nu bytts ut mot ett nytt. På frågan om grannens förslag att placera det längre bort från bebyggelsen svarar fastighetsägaren rakt:
– Det är mycket åsikter där. Vill han flytta det får han klämma fram hundratusen euro, så flyttar jag det.
Han betonar att det nya verket är betydligt säkrare än det gamla, som snurrade snabbare ju mer energi det genererade. Det nya verket har hydrauliska bromsar och tipbreak-system som automatiskt stoppar vingarna om hastigheten skulle bli för hög.
– Det kan inte hända igen. Jag har lagt mycket pengar på att det inte ska hända, inte för grannens skull, utan för min egen. Det blir dyrt när det går sönder, säger han.
Vad säger lagen?
Bygglov krävs för att anlägga ett vindkraftverk som:
a) är högre än 20 meter över markytan,
b) placeras på ett avstånd från tomtgränsen som är mindre än kraftverkets totala höjd över marken,
c) monteras fast på en byggnad eller
d) har en rotordiameter som är större än tre meter,
Källa: Plan- och bygglag för landskapet Åland
Ingen bygglovsplikt
Ålandstidningen har varit i kontakt med den berörda kommunen. Enligt plan- och bygglagen krävs inget bygglov för vindkraftverk som är under 20 meter höga.
– Det gamla vindkraftverket blåste sönder, och eftersom det var under den gränsen krävdes det inte bygglov. Kommunen har begränsade möjligheter att agera, då vi följer den gällande byggnadspraxisen. Vi har dock begärt in en åtgärdsplan, och den har vi fått, säger kommundirektören.