Vinförsäljning skulle rädda småbutikerna på landet. Det tror åtminstone Max Sirén, Håkan Lundberg och Tom Forsbom i Ålands köpmannaförening.
- När turisterna ska ha vin åker de in till stan och då handlar de annat där också, säger Max Sirén.
NÄRINGSLIV Landsbygdsaffärernas svårigheter att överleva var temat för köpmannaföreningens månadsmöte i Godby på tisdagskvällen. Vad kan man göra för att vända trenden? var frågan för kvällen.
För Sparhallens ägare Max Sirén är lösningen att politikerna ser till att få över bestämmanderätten, den så kallade B-listan i självstyrelselagen, från riket så att glesbygdsbutikerna kan börja sälja vin.
Också Firma Erik Mattssons vd Håkan Lundberg tror på idén.
- Vinförsäljning vore det viktigaste för att rädda butikerna i randområdena.
Näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) lovar ta upp vinfrågan i landskapsregeringen än en gång men vågar inte lova att man går vidare med den till Helsingfors.
- Socialministern har också ett ord med i laget.
Bli servicepunkt
Köpmannaföreningens ordförande Tom Forsbom tror att ett sätt för landsbygdsbutikerna att överleva är att bli en servicepunkt med café, minilivs, post, tipsinlämning, vinförsäljning, kanske turistinformation och till och med någon kommunal service.
- Ett bycafé, kanske till och med en matbar sommartid som blir ett servicecentrum i kommunen, inflikar Max Sirén.
Sparhallens vd Dick Sirén anser att tre saker är avgörande för en butik: läget, läget och läget.
- Gör som Finström, koncentrera servicen till ett ställe.
Sund är i dag den enda kommun som helt saknar butik. När butikstätheten var som störst fanns det, enigt Max Sirén, 33 butiker på landsbygden och 15 i skärgården.
- Men jag kan ha missat någon, säger han.
Närproducerat och rent
Donny Isaksson tror att småbutikerna bör nischa sig mer, ha ett bassortiment och ge bra service. Han skulle gärna se en saluhall där producent och konsument skulle komma varandra närmare.
- Åland bör profilera sig på att sälja bra och ren mat, närproducerad på gårdarna. Det skulle gå hem också hos turisterna.
De andra köpmännen på mötet tycker inte det behövs en saluhall till det. Närproducerad mat kan säljas i befintliga butiker.
- Vi köper in så mycket lokalt det går, när det inte räcker till tar vi annanstans ifrån, säger Håkan Lundberg.
Ringvägar vore bra
Dick Sirén tror att en ringväg mellan Lumparland och Vårdö och en mellan Geta och Hammarland skulle betyda mycket för både turismen och handen. Håkan Lundberg håller med:
- En ringväg Geta-Hammarland skulle vara oerhört viktig för Geta som är en ändkommun och inte har en enda landskapsanställd.
Ingen tar över
Tor Kudinoff frågar om köpmannaföreningen har någon hjälp att ge dem som vill gå i pension.
- Ska vi bara stänga fast och gå hem? Det finns ju ingen som tar över!
Donny Isaksson tror att många företag är överprissatta. Därför tar ingen över, företaget är för dyrt för att bli sålt.
Tor Kudinoff vill inte gå med på att priset är för högt. Han jämför med egnahemshus som är verkligt dyra i dag.
- Ingen vill ju skänka bort sitt livsverk. Ett företag ger dessutom avkastning men jobb är det, mycket jobb.
Äldre köpmän som mentorer
Max Sirén påpekar att det finns en hel del äldre köpmän, "ännu i gott skick", som kunde fungera som mentorer för dem som vill ta över.
Jan-Erik Mattsson konstaterar att inte bara handeln utan också andra familje- och småföretag har ett stort problem, nämligen generationsväxlingen. Hans förslag är att LR tillsammans med handelskammaren, köpmannaföreningen, företagareföreningen och bankerna håller ett seminarium och ser vilka hindren för generationsväxlingen är.
En omständighet som försvårar generationsväxlingen är att det finns många bra och välavlönade jobb som lockar mer än att bli egenföretagare.
Kerstin Österman