Vissa branscher, bland annat detaljhandeln såg ett uppsving under pandemin, medan framför allt besöks- och turismnäringen hade stora utmaningar.
Enligt Susanne Olofsson, vd för Ålands näringsliv, är det överlag få åländska företag som går i konkurs, utan de läggs i så fall ned.
– Man ser i statistiken att det fanns en viss ökning av nedläggningar/konkurser åren 2022 och 2023, men det är svårt att se några trender utgående från det då Åland är så litet. Vi har inte märkt att fler skulle ta kontakt med oss på grund av det faktum att man närmar sig konkurs. Har det gått så långt kommer de inte till oss, utan man vänder sig till exempelvis juridikbyråer. Men vissa företag har kanske skalat ned och ändrat inriktning.
Har ni uppfattat att det skulle finnas svårigheter att betala tillbaka de lån man tog under pandemin?
– En del företag har haft det, men inte en stor mängd. Men visst känner vi till att vissa företag kämpar med de här lånen.
Vilken effekt tror du att likviditetsstöden hade för företagen?
– Jag tror de var viktiga och att de var en stor hjälp, för många fick det kämpigt. Men de var ju knutna till lån som ska betalas tillbaka.
Susanne Olofsson säger att man fortfarande ser effekter av de svåra tiderna i just besöks- och turismnäringen.
– Svenska turister har inte hittat tillbaka i samma utsträckning. Och kompetensbristen märks fortfarande. Många sökte sig bort från branschen under pandemin då de blev permitterade. En del hittade andra jobb och de har i många fall inte kommit tillbaka. Det är svårt att rekrytera och vi ser att det är svårt att hitta dem som vill jobba i restaurangbranschen och på högskolans hospitality management-linje har man svårt att fylla studieplatserna. Detta trots att det finns ett stort arbetskraftsbehov.