Efter att Dennis & Macke Ab ansökt och fått rivningstillstånd för två tomter på Kaptensgatan i Mariehamn valde majoriteten i stadsstyrelsen att införa ett byggnads- och åtgärdsförbud för stadens centrum (i området Styrmansgatan–Ålandsvägen–Storagatan–Östra hamnen). Man införde också ett rivningsförbud för Dennis & Mackes tomter.
Beslutet har skapat en enorm debatt kring hur bevarandet av kulturhistoriskt viktiga byggnader i allmänhet och beslutet att stoppa Dennis & Mackes rivning i synnerhet.
Fel premisser
I sitt hörnkontor i Stadshusets bottenvåning sitter stadsarkitekt Sirkka Wegelius med kartor och papper utspridda framför sig vid det stora bordet. Det är hennes jobb att ge politikerna råd om hur Mariehamn ska bli en attraktivare stad genom att samtidigt bevara kulturhistoriskt viktiga hus, men också se till att staden erbjuder såväl näringsidkare som privatpersoner med lämpliga och tillräckliga lokaler och bostäder.
Trots att hon inte har någon facebook-sida, är hon medveten om debatten som rasar. Men hon tycker att den förs på fel premisser.
– Det är en vilseledande diskussion att vi skulle sätta stopp för allt. Det är skräckscenarier. Om någon skickar in en ansökan kollar vi om den är i enlighet med utkastet till ny delgeneralplan. Är den det är det inga problem.
Inte rättsverkande
Sirkka Wegelius förklarar att det finns en problematik med den befintliga generalplanen i Mariehamn, som antogs av stadsfullmäktige 2006.
– Då sa lagen att generalplanen skulle fastslås av landskapet, men staden tog den aldrig till landskapet. Man tyckte att det var bra och flexibelt utan att den fastslogs.
Problemet blev då att den bara är riktgivande, inte rättsverkande.
– Det är inte bra när planeringen baseras på en riktgivande plan, man har till exempel inte kunnat besvära sig mot den. Det blir olika budskap när det är viktigt att alla vet vad som gäller.
Sirkka Wegelius går så långt som att säga att generalplanen varit kontraproduktiv.
– Den har bromsat byggandet i staden.
Ny plan dröjer
Nu har man utarbetat ett förslag till ny delgeneralplan för centrum. I bästa fall kan den antas av stadsfullmäktige under nästa år, för att sedan prövas i domstol om någon besvärar sig mot den. Om en eventuell dom sedan överklagas väntar en överprövning. In alles kan det dröja två–tre år innan planen vunnit laga kraft.
För att byggande och åtgärder av husen i området ska följa den kommande delgeneralplanen tog stadsstyrelsen beslutet och byggande- och ändringsförbud. Det är tidsbegränsat till tre år, men kan såväl förlängas som förkortas om politikerna så vill.
– I lagen ges möjlighet till byggnads- och åtgärdsförbud. Vi har gjort precis som lagen säger. Men vi har inte tagit ställning till bevarande eller ej, utan tagit en time out, säger Sirkka Wegelius och.
Komplicerad fråga
När det gäller den infekterade frågan med Dennis & Mackes tomter på Kaptensgatan är bilden aningen mer komplicerad.
I generalplanen finns 337 hus som antingen är k-märkta eller anses vara av sådant kulturvärde att de borde k-märkas. Ett av dessa hus står på de aktuella tomterna.
Men Sirkka Wegelius vill se huset i ett större sammanhang.
– I det här fallet var det inte enbart huset, utan hela Kaptensgatans miljö. Den skapades som en helhet som är värd att bevara.
– Vi måste bedöma konsekvenserna också. Om en får riva måste alla få riva, då har vi skapat ett prejudikat. Och då har vi förlorat allt det här.
Hon tycker också att Dennis & Macke borde se till värdet i det gamla historiska.
– Jag har alltid trott på att gammalt och nytt kan finnas tillsammans. Om man har ett hotell blir det ju mer intressant med en gammal del och sedan något riktigt modernt.
Ekonomiska fördelar
Sirkka Wegelius vill också påpeka att det finns ekonomiska fördelar för fastighetsägare att ha k-märkta hus.
– Exempelvis har vi inte samma krav på parkeringsplatser till k-märkta hus, det kan vara värt flera hundra tusen euro.
Men mest av allt vill stadsarkitekten avdramatisera hela frågan.
– Vi vill bevara kulturvärden men utan att det blir en orimlig situation för fastighetsägaren. Det gäller att hitta en bra lösning för alla.
Jonas Bladh