Bristen på el i Norden har gjort att flera gamla kolkraftverk startats upp. Utvecklingen går på tvärs med den gröna omställningen. Samma effekt syns i delar av näringslivet. Stenkrossning är en energikrävande bransch och elprisuppgången har gjort att Widmans kross och grus i Vestansunda börjat producera sin egen el.
– Krossen betalar spotpris för elströmmen per timme. Även om vi undviker de värsta pristopparna, så har elpriset även i sommar legat orimligt högt. Därför har vi börjat prova att köra med ett eget dieselkraftverk. Den strömmen kostar cirka 40 cent per kWh, men vi slipper nätavgifter på det vi producerar själva, säger vd Jan Widman.
Han påpekar att det är ändå tio gånger högre än normalt, men att elpriset vissa dagar varit upp till 60 cent.
– Vi kan inte köra allt på egen el, men den mindre anläggningen har vi testat. Nu har vi köpt ett större aggregat som räcker till för den stora krossen, men det är jobb med installationer och tar ett tag innan det är i gång, säger Jan Widman.
Efterlyser elpristak
Jan Widman säger att elpriset började stiga redan för ett år sedan.
– Det var långt före kriget i Ukraina. Det är politikerna som satt oss i den här situationen. Elpriset är bundet till den ryska gasen och det står inte i proportion till produktionskostnaderna. Energibolagen har tjänat grova pengar på konsumenternas bekostnad. Nu har politikerna vaknat och insett att det krävs ett pristak.
– Det går inte att betala 80 cent per kilowattimme. Vi har stora maskiner som förbrukar 3.000 kWh per dag, med alla avgifter skulle det bli 3.000 euro, det går inte. Bränslet har också gått upp, likaså stålet till bett, mantlar och lager. Sprängämnet har stigit otroligt mycket. Totalt har kostnaderna stigit med runt 30 procent i år. Alla vill ha mer betalt, men vi måste hålla ned kostnaderna och ha ett vettigt pris på våra produkter.
Dyrare grus i år
Följden har blivit att priset på krossgrus till vägar och husgrunder höjts ett par gånger i år och mer är sannolikt på kommande.
– Åland har förr haft billigt grus jämfört med Finland, men det går inte längre. Vi brukar köra upp gruslager i augusti när elen normalt är billig. Spotpriset har förut varit två cent per kWh, men i år har det legat på 25 cent och i slutet av augusti steg det till 55 cent.
Han förklarar att krossanläggningen kräver en hel del reparationer och underhåll, som man försöker förlägga till de tider då elen är som dyrast.
– Vi kan välja att stå stilla, men vi måste ju hålla våra anställda med jobb hela tiden.
Flexibel produktion
Vid Varggropens Sand i Hammarland har man börjat tänka i liknande banor, men inte skaffat något dieselkraftverk ännu.
– Vi kör anläggningen el till det lägsta dagspriset och krossar när det går. Vi kontrollerar elpriset varje morgon och planerar efter det. Ibland måste vi köra ändå. Dyrt är det och det blir värre i oktober, vi får nog kämpa på i vinter, säger vd Ture Eriksson.
Han är glad att företaget har flexibel personal som gör reparationer när elpriset är högt.
– På vintern är det lugnare och då kan vi jobba mera i verkstaden.
Även Varggropen har höjt sina priser i år.
– Jag kan inte säga exakt, men 20-30 procent är det nog, säger Ture Eriksson.
Vid Ab Rafaels anläggning vid Svinryggen framställs både grus, asfalt och betong än så länge med el.
– Betong är färskvara och måste tillverkas när det finns efterfrågan. Vi har sedan länge ett eget dieselkraftverk, men det har inte använts ännu. Det körs bara vid längre strömavbrott och efter Alfrida var det bra att ha, säger vd Jesper Blomsterlund.
Han konstaterar att företaget har sin högsäsong på sommaren och därför brukar bygga upp sina gruslager på vintern.
– Nu får vi se vad som händer på elsidan i vinter. Vi har fast pris.
Förutom elen har alla insatsvaror som företaget är beroende av stigit kraftigt i pris.
– Det gäller även bränsle, cement och bitumen, och fler höjningar är på kommande. Vi har haft egna prishöjningar i år, men det kommer flera.